Bisschop Johan Bonny stopt als aanspreekpunt voor slachtoffers seksueel misbruik: “Dossiers wegen emotioneel erg zwaar op me”

Bisschop Johan Bonny. © Belga

Antwerps bisschop Johan Bonny, die afkomstig is uit Gistel, stopt als officieel aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Hij geeft die taak terug nadat de paus hem een hulpbisschop weigerde, schrijft Het Nieuwsblad donderdag.

Alles over Na ‘Godvergeten’ lees je in ons dossier

Al in september vorig jaar had Bonny versterking gevraagd om ervoor te zorgen dat hij meer tijd zou hebben om zijn verantwoordelijkheden te vervullen. Maar die vraag werd geweigerd door de paus en de andere bisschoppen. “Ik heb honderden dossiers helpen behandelen”, aldus Bonny. “Dat weegt emotioneel erg zwaar op me. Zelfs mijn dokter zegt: ‘Stop ermee, het maakt je kapot.’ Ik was bereid mijn taak als bisschop van Antwerpen neer te leggen om me nog enkel op het misbruik te focussen, maar nu hak ik de knoop door. Ik stop met een aantal Vlaamse taken of ik ga eronderdoor.”

Bij de Bisschoppenconferentie klinkt het dat er half september een andere bisschop aangeduid zal worden als dossierhouder. Aartsbisschop Luc Terlinden houdt daarover consultaties tijdens de zomermaanden.