Geert Deman wint de tweede editie van de soepbattle Ter Hand

De drie deelnemers met vlnr Geert Deman, Tom Durnez met de wisselbeker, Joos D’Hulster. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De gewezen bakker Geert Deman won de tweede editie van de soepbattle op het gehucht Ter Hand in Geluwe. Hij maakte de soep Agnes Sorel. Samen met zijn echtgenote Nadine Delbart baat de winnaar Den Onderweireld, het nog enige café op Ter Hand uit. Drie buren namen het tegen elkaar op: Tom Durnez, Joos D’hulster en de winnaar.

Inzet van de soepbattle was eeuwige room en een originele wisselbeker, in de vorm van een pollepel en uit populierenhout gemaakt door Bert Gardyn uit Wervik. “Hij stelde het zelf voor”, zegt Tom Durnez. “Bert maakte vorig jaar voor de herbestemming van de iconische ‘rode beuk’ aan de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe een kunstwerk. Of we de soepbattle jaarlijks of om de twee jaar zullen organiseren, moeten we nog bekijken. Met die wisselbeker komt er sowieso een vervolg van het initiatief dat tussen pot en pint is begonnen aan de toog.”

Er was keuze uit drie soepen: Agnes Sorel, boeresoep (door Joos) en ossestaartensoep (door Tom). “Vrijdag zijn we begonnen met het maken van verse bouillon”, zegt Tom. “Zaterdag vanaf 15 uur gingen we dan samen aan de slag. Ik maakte vijftig liter soep, Geert en elk twintig. Kathleen Demeestere bakte het brood.”

De allereerste editie van de soepbattle ging tussen Liesbet Delanghe en Joos D’Hulster die in 2018 zijn echtgenote verloor door borstkanker. “Meteen stond ik voor alles alleen en maakte er een gewoonte van om tijdens de winter elke week soep te maken”, klinkt het bij Joos die volgende maand op pensioen gaat. “Ik vertrek ’s morgens met een liter soep mee.”

Blind proeven

Iedereen kon zaterdagavond in een tent naast café Den Onderweireld voor 5 euro blind proeven van de drie creaties, en beslissen wie voor hem of haar de winnaar is. Alle soep kon ook ter plaatse worden gekocht aan 6.5 euro per liter. Opmerkelijk: de soep van de winnaar was het eerst uitverkocht. “De mensen vonden de soepen allemaal lekker en dat is het voornaamste”, aldus Tom Durnez, bij de stad Wervik schepen voor CD&V.

Het evenement verliep alvast in een gemoedelijke sfeer. “Er is veel volk, ik had het niet verwacht”, aldus Joos die als chauffeur in de wegenbouw bezig is aan zijn laatste weken.

De opbrengst ging naar de vzw Juf Annelies-Fonds dat werd opgericht na het overlijden begin oktober van leerkracht Annelies Verschaeve en wil zich inzetten voor het vullen van lege boterhamdozen op school. Aan haar zus Bjoke is een cheque van 1.040 euro overhandigd.

Lees meer over: