“Geen verspilling meer”: VTI-leerlingen zuiveren afvalwater op campus

Mohammed Khalil, Arne Lareu en Yarne Malisse bouwden samen met hun leerkrachten op de VTI-campus een zuiveringsinstallatie voor grijs afvalwater. © Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Drie zesdejaars uit de Sint-Paulusschool campus VTI presenteerden hun duurzaam STEM-project voor de jury van RTC West-Vlaanderen. Dankzij Arne Lareu (18), Mohammed Khalil (18) en Yarne Malisse (18) wordt grijs afvalwater op de schoolsite gezuiverd en opnieuw gebruikt.

Het Regionaal Technologisch Centrum (RTC) West-Vlaanderen wil kwalitatief technisch en beroepsgericht onderwijs ondersteunen. Jaarlijks lanceert het centrum een oproep voor bijzondere STEM-projecten, waarbij leerlingen een actueel probleem onderzoeken en nadien oplossen. Scholen die geselecteerd worden, mogen het project realiseren en kunnen daarbij rekenen op een subsidie van 1.200 euro.

De leerlingen van het zesde jaar sanitaire en verwarmingsinstallaties dienden een dossier in om grijs afvalwater – afkomstig van douche, lavabo of wasmachine – te zuiveren via een systeem van pompen, filteren en beluchten. Een duurzame oplossing die op termijn verplicht wordt bij nieuwbouwprojecten. Eind oktober kregen zij het nieuws dat het project geselecteerd was.

Plan b

Dinsdagmiddag mochten de protagonisten hun werk duiden voor een jury. Samen met enkele leerkrachten onderzochten Arne Lareu, Mohammed Khalil en Yarne Malisse diverse bestaande systemen. Ze kregen ook hulp van hun leeftijdsgenoten uit de industriële wetenschappen.

Via RTC kwamen ze in contact met de firma Ecoz, die gespecialiseerd is in particuliere zuiveringsinstallaties. “Deze firma stond ons bij met raad en daad en leverde het nodige materiaal. We gingen er ook op bedrijfsbezoek”, vertellen de scholieren. “Ons eerste plan was om de toiletten op de campus Sint-Vincentius in Anzegem aan te pakken, maar daar gaat het om zwart afvalwater en daarvoor geldt een strenger wettelijk kader.”

Ecologisch

Als alternatief gingen ze op de eigen schoolsite van start. “Het was wat zoeken in het begin, maar eens we vertrokken waren ging het vlot. We hebben een put gemaakt naast de fietsenstalling en daarin onze zuiveringsinstallatie ingericht.

Het afvalwater van een wasbak en wasmachine wordt nu op een ecologische manier gezuiverd door middel van substraten en planten. Dat water kan dus opnieuw gebruikt worden voor een volgende wasbeurt en zo is er geen verspilling meer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier