Geen omhalingen en tripel voor 11.11.11, maar wel Pitbox

De PitBox is voor de Pittemse afdeling een nieuwe vorm van fondsenwerving, terwijl ze de Tripel XI³ overgedragen hebben aan Hoboken. © Jan Goossens
Redactie KW

De 11.11.11-werking van Pittem-Egem zette zijn activiteiten van dit jaar in de kijker en keek al even vooruit naar volgend jaar. De omhalingen worden alvast stopgezet en de Tripel XI³ wordt overgedragen aan een andere afdeling, maar de PitBox keert terug wegens succes.

“Corona heeft er ook bij ons ingehakt”, opent voorzitter Geert Storme. “Doordat alles wegviel, besloten we vorig jaar de PitBox met lokale landbouwproducten in het leven te roepen, wat wonderwel aansloeg. Er werden 244 boxen aan 11 euro verkocht. Als we daarbij nog de opbrengst tellen van de verkochte Tripel XI³ dan kwamen we toch aan zo’n 1.900 euro aan fondsenwerving. Daarnaast viel het ook op dat heel wat Pittem- en Egemnaren ervoor kozen om geld over te schrijven op de rekening van 11.11.11 nationaal. Als we alles samentellen, komen we voor 2020 op 4.581 euro in totaal, wat overeenkomt met 0,68 euro per inwoner. Ons streefdoel blijft 1 euro per inwoner.”

Grotere PitBox

“Het succes van de Pitbox heeft ons doen besluiten ook dit jaar ermee door te gaan, maar heeft ook meegespeeld om de huis-aan-huis-omhalingen af te voeren. We merkten de laatste jaren dat het steeds moeilijker werd om vrijwilligers te vinden. Daarnaast wordt het door het stijgend aantal appartementen in de gemeente ook moeilijker om de mensen te bereiken. Wat de PitBox betreft zal deze dit jaar uitgebreid worden tot 15 producten en zal deze dan ook 15 euro kosten. Belangrijk om weten is dat we met deze box nadrukkelijk aansluiten bij de korte keten. 11.11.11 wil niet alleen een eerlijke prijs voor de producenten in het zuiden, maar ook hier bij ons. De PitBox kan je bestellen tot 1 november en afhalen op 6 november aan De Magneet tussen 11 en 16 uur. Meer info op www.pitbox8740.be.”

Tripel XI³

“Dan is er ook nieuws over onze Tripel XI³. Sinds een aantal jaar is het door ons ontwikkelde bier een bron van inkomen voor onze afdeling, maar sinds vorig jaar merken we dat we een beetje het slachtoffer worden van onze eigen populariteit. Logistiek is het voor onze beperkte groep niet zo eenvoudig om heel Vlaanderen te beleveren, want bijna de helft van onze afzet gaat naar andere provincies. Eén van onze grootste afnemers was de 11.11.11-afdeling van Hoboken. We vernamen dat zij eventueel interesse hadden om de verdeling van ons over te nemen en dus zijn we rond de tafel gaan zitten.”

Joris Verstraeten, verantwoordelijke van de Hobokense afdeling, legt uit. “Wij zijn gewend jaarlijks een volleybaltornooi te organiseren om geld in het laatje te brengen, waarop we dan de Tripel XI³ verkopen, maar door corona konden we niet organiseren. Daarom besloten we als alternatief een soepactie te organiseren en Tripel XI³ te verkopen. Dat liep echter zo goed dat we al driemaal weg en weer moesten rijden naar Pittem. Inmiddels is de voorraad op en hebben we nog niet alle bestellingen kunnen leveren. In samenspraak met Pittem hebben we besloten de verdeling over te nemen. De mensen van Pittem houden wel nog een zeker gedeelte van de stock voor eigen verbruik en voor de bedeling van West-Vlaanderen. Dit is goed, want voor ons is dit de grootste verplaatsing.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier