Gedenkteken ingehuldigd aan 17-oktoberbos in Lauwe

De herdenkingsplaat voor de Britse piloten Luitenant Georges Whitehead en onderluitenant Reginald Hopkin. © WO
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

In Lauwe werd donderdag, onder ruime belangstelling, een gedenkteken ingehuldigd aan het 17-oktoberbos.

Het nieuwe gedenkteken kwam er nadat Susan en Christabel Whitehead vorig jaar een bezoek brachten aan Lauwe. Hun grootvader, Luitenant George William Whitehead, werd er samen met Onderluitenant Reginald Griffith uit de lucht geschoten. Lauwe was net bevrijd uit de handen van de bezetters, wanneer beiden over de zone vliegen. Hun opdracht was duidelijk: de terugtrekkende Duitsers lokaliseren langsheen de kanten van de Leie.

Ze vliegen op geringe hoogte over Lauwe en ze kunnen zien hoe de Lauwenaars met witte zakdoeken naar hen zwaaien. Een Duits mitrailleursnest, dat nog steeds verborgen zat, merkten ze niet op en ze werden onder vuur genomen. Hun vliegtuig stortte neer op de velden van hoeve Verbrugge en beide piloten overleden.

Het was Rudolphe Leplae die instond voor het openingswoord bij de inhuldiging van de gedenkplaat aan het 11- novemberbos ter ere van de twee Engelse piloten die op de dag van de bevrijding in Lauwe werden neergehaald.
Het was Rudolphe Leplae die instond voor het openingswoord bij de inhuldiging van de gedenkplaat aan het 11- novemberbos ter ere van de twee Engelse piloten die op de dag van de bevrijding in Lauwe werden neergehaald.© WO

Hoewel na de oorlog werd beloofd om een straat naar hun gevallen grootvader te noemen, merkten beide dames op dat er van enige herdenking geen spoor te vinden was. Meer dan voldoende redenen voor het stadsbestuur en talrijke verenigingen om hun schouders onder dit project te zetten.

Het bos, waar het vliegtuig werd neergehaald, kreeg de naam ‘17-oktoberbos’ naar de datum van het incident. Aan de rand van het bos werd een gedenkplaat geïnstalleerd, waarop beide vliegeniers voor hun heldendaden worden geëerd.

De ceremonie werd afgesloten met enkele emotionele woorden van Christabel, die samen met haar zus naar Lauwe was afgereisd. “Deze twee mannen stierven in de wetenschap, dat het dorp onder hen was bevrijd.”

https://www.youtube.com/watch?v=B48rWO4R0SM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier