Gedeeltelijke zonsverduistering op facebook van het Oostendse Space Science Center te zien

De cirkelvormige schaduw van de maan beweegt zich over het aardoppervlak.
De cirkelvormige schaduw van de maan beweegt zich over het aardoppervlak.
Redactie KW

Op donderdag 10 juni zal er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien zijn boven België. Een zonsverduistering, of eclips, is een fenomeen waarbij overdag de zon verduisterd wordt door de maan. Als waarnemer ziet men dan de maan traag voor de zon schuiven tot deze gedeeltelijk of volledig wordt verduisterd.

“Zonsverduisteringen vinden plaats wanneer de aarde, de maan en de zon op één lijn komen te staan”, legt Patrick Jaecques van Astropolis, het Oostendse Space Science Center, uit. “De cirkelvormige schaduw van de maan beweegt zich dan over het oppervlak van de aarde en zal niet overal zichtbaar zijn. Een gehele zonsverduistering is te zien wanneer de slagschaduw van de maan een welbepaalde plaats op aarde raakt. Een gedeeltelijke zonsverduistering is te zien wanneer de halfschaduw van de maan een welbepaalde plaats op aarde raakt. Wat in onze regio dus het geval is.”

In Oostende en omstreken begint de gedeeltelijke zonsverduistering om 11.14 uur met het maximum om 12.17 uur. Het einde is voorzien om 13.24 uur. Tijdens het maximum is zo’n 17 procent van het oppervlak van de zon bedekt. Tijdens het maximum staat de zon zo’n 57° boven de horizon.

“Alhoewel Astropolis nog niet toegankelijk is voor het publiek zullen we de gedeeltelijke zonsverduistering vanzelfsprekend volgen en geregeld beelden hiervan plaatsen op onze Facebookpagina”, zegt Patrick. “Heel wat sterrenwachten en amateursterrenkundigen stellen die dag hun apparatuur ter beschikking van het publiek.”

Beschadiging

Tot slot nog een erg belangrijke waarschuwing: “Kijk nooit rechtstreeks naar de zon tenzij met een eclipsbril of speciale telescoopfilters. Rechtstreeks kijken naar de zon, zelfs met een degelijke zonnebril tot zelfs een doorsnee lasbril, zal het netvlies beschadigen met tijdelijke of permanente beschadiging van het oog tot gevolg. Het verraderlijke is dat men in eerste instantie niet voelt dat het oog beschadigd wordt omdat er in het netvlies geen pijngevoelige zenuwen zitten.”

(GLO)

Bekijk de beelden van de verduistering op www.facebook. com/astropolis.be .

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten