Geboortebomen vormen dit jaar nieuw bosje nabij afrit in Torhout

Roney Debaillie van Natuurpunt Torhout toonde de jonge ouders hoe je het best een boom plant zonder de wortels te beschadigen. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Dit jaar een omvangrijkere geboorteboomactie dan anders in Torhout. Traditioneel laat het stadsbestuur in samenwerking met de Gezinsbond een aantal bomen planten door de ouders die recent een baby gekregen hebben. Dat was ook nu het geval, maar dit keer sprongen Natuurpunt en vzw De Nacht mee op de kar voor een grootser project. Er werd een nieuw bosje met liefst 1.500 bomen gerealiseerd.

Het nog prille bosje is verrezen op een weide langs de Ventweg Zuid in Torhout, parallel met de E403-afritweg. De weide werd in 2016 aangekocht door Natuurpunt Torhout, dat in 2012 gestart is met het verwerven van (bos)percelen in Groenhove om ze te beheren als natuurgebied. Het gaat momenteel in totaal al om zo’n 10 hectare. Voor het nieuwe bosje schonk vzw De Nacht de bomen, liet het stadsbestuur de plantgaten boren en gingen de jonge ouders zaterdag met spade en laarzen naarstig aan de slag.

Op door Natuurpunt aangekocht weiland van 4.000 vierkante meter

Het door Natuurpunt aangekochte weiland van zo’n 4.000 vierkante meter waarop de bomen werden geplant, bevindt zich op de hoek van de Palingdreef met de Ventweg Zuid. Vanaf 10 uur waren de ouders uitgenodigd om een boom te planten voor hun baby, geboren tussen 1 oktober 2019 en 30 september 2021. Uitzonderlijk ging het, als gevolg van corona, dus om twéé geboortejaren. Om en bij de 150 koppels gingen op de invitatie in. Ze dienden wel een Covid Save Ticket voor te leggen en een mondmasker te dragen.

In de namiddag bleven de vrijwilligers van Natuurpunt Torhout nog een aantal uur doorwerken. Zo slaagden ze erin om de 1.500 bomen keurig in de grond te krijgen. Roney Debaillie, een van de drijvende krachten van de milieuvereniging, legde bij de start van de geboorteboomactie uit hoe je het best een boom kunt planten zonder de wortels te beschadigen en hoe je het groen de grootste kans op overleven geeft.

De Nacht verkleint zijn ecologische voetafdruk

Schepen van Natuur en Groen Elsie Desmet beschikt gelukkig over een krachtige stem, want bij de komst van de jonge ouders in de voormiddag liet de geluidsinstallatie het afweten. “We zijn blij dat jullie met 150 koppels op onze uitnodiging zijn ingegaan om een geboorteboom te planten”, schalde ze over de menigte heen. “De kindjes zullen op latere leeftijd vaststellen hoe al dat groen samen een mooi bosje vormt dichtbij de E403-afrit. Vorig jaar noopte corona er ons toe om enkel een symbolisch actie op te zetten, maar nu planten we bomen voor twee jaar ineens.”

Ook voorzitter Dirk Verduyn van vzw De Nacht nam het woord. “Jaarlijks organiseren we in juni onze grote loop- en wandelhappening Nacht van Vlaanderen en uiteraard heeft zo’n gigantisch evenement een zekere negatieve impact op het milieu”, zei hij. “Vandaar dat we al een tijdje het plan hadden opgevat om ter compensatie 1.000 bomen te planten en zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Toen we hoorden van het mooie Natuurpunt-project om een bosje langs de ventweg te realiseren, aarzelden we niet en beslisten met het bestuur om er ons wagonnetje aan vast te hangen. En dus hebben we in plaats van 1.000 dan maar meteen 1.500 bomen gesponsord. We zijn blij dat we op die manier aan natuurverrijking in de eigen stad kunnen bijdragen. Over een aantal jaar zullen de vele joggers en wandelaars in de Groenhovevallei in een alweer iets groenere omgeving hun gezonde beweging kunnen nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier