Gebakkelei over cruisetoeristen tijdens Brugse gemeenteraad
Tijdens de gemeenteraad bleek duidelijk dat het Brugs stadsbestuur niet op één lijn zit op het vlak van het cruisetoerisme. Schepen Mieke Hoste (Vooruit) wil hen extra belasten, raadslid Jean-Marie De Plancke (Open VLD) vindt dit een fout signaal. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) moest bemiddelen: “We mogen het kind niet met het badwater weggooien!”
Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) uitte kritiek op Schepen van Toerisme Mieke Hoste (Vooruit). Ze zou een aantal zaken gelanceerd hebben zonder overleg met haar collega’s binnen het Brugs stadsbestuur: “U pleit voor een beperking van het aantal cruisetoeristen en bussen met dagjesmensen, u denkt zelfs na over het heffen van een belasting. Dat lijkt mij een fraai staaltje van aankondigingspolitiek.”
Havenrechten
Ook raadslid Karin Robert (Groen) pleitte voor een extra belasting op cruisetoeristen, omdat ze weinig meerwaarde bieden. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) gebeurt dit al: “De havenrechten zullen verhogen. Dat is de prijs die elke passagier moet betalen bij het op- en afstappen. Overigens levert mede hierdoor de Haven Antwerpen-Brugge onze stadskas jaarlijks 6 miljoen euro aan dividenden op.”
Nele Caus (N-VA) hekelde het feit dat Mieke Hoste (Vooruit), net nu het toerisme na corona zich langzamerhand aan het herstellen is, overweegt om extra belastingen te heffen: “U geeft de indruk dat Brugge hele dagen overspoeld wordt door toeristen. Dat is de werkelijkheid niet. Niemand wenst scenario’s zoals in Venetië en Barcelona. Enkel in de Blinde Ezelstraat en de Katelijnestraat is het soms over de koppen lopen. Maar Brugge kreunt en kraakt niet onder het massatoerisme. Ook de dagjestoerist mag gekoesterd worden, zodat die de verblijfstoerist van de toekomst wordt.”
Iedereen welkom?
Voor Sandrine De Crom (Open VLD) blijft iedereen welkom in Brugge. Volgens schepen Mieke Hoste (Vooruit) is cruisetoerisme een vorm van ‘excursionisme’: “Toeristen die elders logeren komen voor een korte trip naar Brugge. Zij vormen 10 procent van de bezoekers, we treffen hen op hetzelfde moment op dezelfde plaatsen. Die drukte heeft nadelige invloed op de leefkwaliteit van de Bruggelingen en op de belevingskwaliteit van de andere toeristen.”
“29 procent van de dagtoeristen en 36 procent van de verblijfstoeristen vinden bepaalde plekken te druk. 48 procent van de Bruggelingen vindt dat daardoor hun comfort beperkt wordt. Uit een enquête vorig jaar blijkt dat 57 procent van de Bruggelingen wenst dat het aantal cruisetoeristen beperkt wordt. Er zijn al maatregelen: er mogen maximaal twee cruiseschepen per dag in Zeebrugge aanmeren en maximaal 5.000 cruisetoeristen per dag Brugge bezoeken.”
Memorandum
“Ik pleit voor een Memorandum of Understanding, zoals in Dubrovnik, om het cruisetoerisme nog beter te spreiden en te koppelen aan duurzaamheid. Ze slapen en eten aan boord, kopen enkel iets in typische toeristische winkels. De maatschappelijke kost is hoger, we willen onderzoeken hoe we deze vorm van toerisme kunnen belasten en we kunnen dan ter compensatie andere ondernemerstaksen afschaffen.”
Raadslid Jean-Marie De Plancke (Open VLD) wees er fijntjes op dat Toerisme Brugge indertijd fiks geïnvesteerd heeft in het lokken van cruiseschepen: “U geeft een fout signaal door hen zo negatief voor te stellen. Ze zorgen voor belangrijke inkomsten voor onze haven en de welstellende Duitsers die hier elke woensdag aanmeren zijn potentiële bezoekers die een volgende keer wellicht een hotel boeken in Brugge. We moeten voorzichtig zijn, de touroperators en cruiseschepen kunnen in concurrerende havens terecht.”
Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wees erop dat de busparking aan het station vaak leeg staat: “De bustoeristen zijn er nog niet. We moeten de zaken in hun perspectief plaatsen: er zijn cruisetoeristen die bij een lokale kaaswinkel een halve bol kaas aankopen. We mogen het kind niet met het badwater weggooien.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier