Gamma gezonde visburgers en -balletjes van Gwendolien Delcour uit Koksijde kent vliegende start

Gwendolien Delcour, samen met haar kindjes: de tweeling Valentine en Hélene, en Romanie.© MVO
Gwendolien Delcour, samen met haar kindjes: de tweeling Valentine en Hélene, en Romanie.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Voedingsexperte Gwendolien Delcour (35) uit Koksijde benutte de eerste coronalockdown om haar stille droom die ze al jaren koesterde, te realiseren. Ze bedacht een gezond alternatief voor de fastfood waarin mensen met weinig tijd vaak hun toevlucht zoeken. Intussen draait de productie van Gwenny’s gamma visburgers en -balletjes vanuit Brugge op volle toeren.

Jaren geleden startte Gwendolien Delcour Quality and Food BV en was ze voortdurend de baan op als voedingsconsulente voor voedingsbedrijven. “Ik zat zo’n drie uur per dag in de auto en de combinatie van mijn drukke job, een boeiend sociaal leven en mijn gezin maakte het toch wel hectisch. Veel tijd om uitgebreid te kokkerellen, blijft er dan niet over. Toch vind ik gezonde voeding voor mijn gezin belangrijk. Door mijn beroepservaring weet ik dat mensen zich snel laten verleiden tot niet altijd gezonde en gepaneerde fastfoodproducten”, aldus Gwendolien Delcour.

Experimenteren

“Ik sta al jaren aan de andere kant als voedingsconsulente, maar vond de lockdown het geschikte moment om te experimenteren met gezonde alternatieve creaties en om mijn droom te realiseren: een eigen productie opstarten met betaalbare, gezonde én lekkere visproducten voor zowel volwassenen als voor kinderen. Mijn experimenten worden beoordeeld door een eerlijke jury: elke vrijdagavond houden we met ons gezin of soms met vrienden een aperomoment met mijn nieuwste creaties. Onze tweeling, Valentine en Hélène (7) en onze kleine Romanie (3) geven dan hun ongezouten mening. Vis- en zalmballetjes en -burgers associëren ze niet onmiddellijk met vis en de combinatie met groenten, kruiden en specerijen vinden ze lekker. Ik wil ook geen toegevoegde smaakversterkers, kleurstoffen, additieven, bewaarmiddelen… De producten hebben een nutriscore A en zijn eenvoudig en snel te bereiden in de pan, de oven, de airfryer of de friteuse.”

“Ik had niet verwacht dat ik zo snel op grote schaal in actie zou schieten”

Gwendolien trok haar stoute schoenen aan en contacteerde de Colruyt-groep. “Het concept zat in mijn hoofd, maar ik had niet verwacht dat ik zo snel op grote schaal in actie zou schieten. Mijn stalen werden positief onthaald bij Colruyt. Ik wilde mijn producten ook onder mijn eigen merknaam ‘Gwenny’s’ in de visrayons. Het lastigste was vooral om een geschikt pand te vinden dat voldoet aan alle strenge normen van het FAVV ( Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, red .). Dat vond ik gelukkig in Brugge en dankzij de juiste connecties vond ik ook geschikte en aangepaste tweedehandsmachines.”

Conceptstore

“Naast het atelier komt er een conceptstore, want we hebben ook plannen met horecaondernemers. We leveren nu al aan de Okay-filialen en een aantal supermarkten in België. Op onze website vind je het hele gamma, maar ook receptideeën, uitgewerkt door een professionele chef. Hij heeft al enkele nieuwe creaties in petto: een visburger ‘forest’ met champignons, een Japanse versie met misu, een Aziatisch recept met curry….”, besluit een enthousiaste Gwendolien.

Info en recepten op www.gwennys.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier