Gaëlle Sauvillers, de nieuwe Miss West-Vlaanderen: “Trots dat ik de provincie mag vertegenwoordigen”

Gaëlle Sauvillers: “De liefde voor paarden kreeg ik met de paplepel mee.” (foto JD)
Redactie KW

Gaëlle Sauvillers uit Kortemark sleepte afgelopen zondag het kroontje van Miss West-Vlaanderen in de wacht. Zo mag ze straks hopelijk onze provincie vertegenwoordigen bij de Miss Belgium verkiezing. Toch blijft Gaëlle de rust zelve en daar zitten haar paarden ongetwijfeld voor iets tussen.

“Ik ben in die misswereld terechtgekomen door mijn goede vriendin Donatella Willemyns, die vorig jaar meedeed aan Miss Belgium”, steekt Gaëlle (23) van wal. Gaëlle is de dochter van Isabel Joseph en pluspapa Didier Deylgat, beiden uitbaters van de bekende Kortemarkse zaak Salons Ten Boogaerde.

“Mijn vriendin Donatella schreef mij in en plots kreeg ik een e-mail dat ik geselecteerd was om mee te doen met de verkiezing van Miss West-Vlaanderen. Ik had totaal geen ervaring, maar blijkbaar moet ik daar toch in de smaak gevallen zijn. De verkiezing in het Proximus Plopsatheater in De Panne was een belevenis op zich.”

Ambassadeur

“Er waren ruim 500 aanwezigen. Maar liefst 54 daarvan waren speciaal met mij naar De Panne afgereisd om te supporteren. Naast een groepsdans, een defilé in galajurk en in bikini, mochten we iets vertellen over onze talenten in een filmpje. Ik koos voor mijn grote passie: paardenrennen. De liefde voor paarden is iets wat ik met de paplepel meekreeg van mijn mama Isabel.”

“Echt nerveus was ik niet toen ik tijdens de verkiezing het podium op moest, maar het was toch wel even wennen, want veel ervaring in die wereld had ik niet. Toen ik de mensen hoorde roepen en applaudisseren, viel alle stress van mij af.”

“En daar sta je dan: op het einde van de avond, met het kroontje op je hoofd en het lint om je schouder, geflankeerd door twee eredames. Dan ben je toch trots dat je je provincie mag vertegenwoordigen. Ik voel me dan ook echt wel ambassadeur van onze mooie provincie.”

Naar Miss Belgium-verkiezing?

“Na de gala-avond hebben we met de supporters nog een glaasje champagne gedronken om de overwinning te vieren. Stilaan zal de bal aan het rollen gaan en kunnen we afstevenen op de Miss Belgium-verkiezing. Maar zover zijn we natuurlijk nog niet. Uiteindelijk mogen er van de 80 kandidates slechts 30 overblijven, dus we kunnen maar hopen dat ik daarbij mag zijn. Deze week staat er nog een fotoshoot op het programma en dan horen we wel verder.”

“De Miss Belgium-verkiezing vindt plaats in maart en in januari staat er een reis naar Egypte op de agenda met alle deelneemsters”, vervolgt Gaëlle. “Wie wil dat niet meemaken? Vanzelfsprekend wil ik proberen om me overal in mijn provincie te laten zien. Zo denk ik maar aan het geven van de aftrap bij een voetbalmatch of een andere leuke acte de présence, iets wat ik met veel plezier zal doen. Voorts probeer ik ook zoveel mogelijk rekening te houden met onze sponsors en bij hen aan te kopen.”

“Een miss moet ook sociaal, communicatief en sympathiek zijn”

“We kregen ook de opdracht om geld in te zamelen voor het goede doel en daar probeerde ik ook ferm mijn steentje toe bij te dragen. Iedereen was natuurlijk heel trots op mijn overwinning, maar mijn mama was toch wel preus gelijk 40, zoals ze zeggen.”

“Ze heeft er dan ook al veel tijd en moeite in gestoken en ik heb dan ook een groot stuk van mijn overwinning aan haar te danken. Ik deel het dan ook van niet ver, op z’n West-Vlaams gezegd. Mama Isabel is ook heel sociaal en een vlotte prater. Een miss moet er dan wel goed uitzien, maar sociaalvoelend, sympathiek en communicatief zijn, dat zijn natuurlijk ook pluspunten.”

Koerspaarden trainen

“En wat de lijn betreft, ik ben een echte doorjager, ik mag eten wat ik wil. Maar ik zorg wel dat ik steeds gezond eet: voornamelijk kip en vis. Roken is al helemaal niet aan mij besteed. Het is misschien niet echt een typisch beroep voor een miss, maar ik train dus koerspaarden. Binnen enkele maanden start ik met mijn mama een privéstal voor paarden in Ichtegem.”

“Omdat dat onder de noemer thuiswerk valt, kan ik dat nogal makkelijk combineren met Miss Belgium. Daarbij wil ik me als misskandidate inzetten voor mensen met autisme. De paarden, die al mijn hele leven mijn grote liefde zijn, zullen daar een grote rol bij spelen.”

“Het is mijn droom om ooit een organisatie te starten waarbij kinderen en volwassenen met autisme in contact kunnen komen met paarden. Het is ongelooflijk hoe zij opleven in de nabijheid van een paard. Wees gerust dat de paarden dat alles ook maar al te goed aanvoelen”, weet de nieuwe Miss West-Vlaanderen. “Paarden kunnen trouwens heel goed met kinderen omgaan.”

Sirene

“Wie erop lette, zag dat ik tijdens de verkiezing een gouden kleed droeg, met daarop het woord Siren. Daar steekt trouwens een mooie symboliek achter: ik ga gewoon voor goud, punt. Sirenen of zeemeerminnen lokken volgens de legende de zeelui met hun charmes. Als een echte zeemeermin wil ik straks proberen de jury en het publiek voor mij te winnen”, lacht Gaëlle. (Jeffrey Dael)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.