Fregat Louise-Marie vertrokken voor nieuwe missie in Middellandse Zee

Sofie Ghekiere en Jochen Eneman uit Zeebrugge, op de kaai omringd door hun geliefden. © FN
Redactie KW

Maandagvoormiddag vertrok het Belgische fregat Louise-Marie uit de thuishaven Zeebrugge naar de Noord-Afikaanse kust voor een opdracht in het kader van de Operatie Sophia. Deze operatie heeft als primair doel de routes voor mensensmokkel vanaf Noord-Afrika naar Europa te ontwrichten.

De Louise-Marie staat onder bevel van fregatkapitein Guy Schotte. Het is zijn tweede trip naar de Middellandse Zee met dit fregat. Zijn vorige opdracht paste in een NAVO-opdracht, het Standing Naval Force Mediterranean 1. “Deze opdracht ziet er nu helemaal anders uit”, vertelt de Bruggeling. “Onder de Europese vlag proberen wij in eerste instantie de vluchtelingensmokkel vanuit Noord-Afrika (Libië) naar Europa te ontmoedigen en waar nodig vluchtelingen in nood op te vangen. Meer recent, en dit in het kader van terrorismebestijding, gaan we nu ook gericht op zoek naar wapensmokkelaars.”

Veiligheid

“Ons schip is volledig uitgerust en klaar voor deze opdracht. Bovendien krijgen we bij vertrek een Nederlandse ploeg aan boord die onze bemanning een last minute doorgedreven training zal geven. Deze ploeg sea-trainers ontscheept in Sicilië. Ons schip vertrekt met 154 man aan boord, 141 van de vaste bemanning, aangevuld met 13 man die speciaal voor onze opdracht meevaren: een dokter, een aalmoezenier, een helikopterploeg. Er zijn opvallend veel jonge mensen en zestien vrouwen aan boord. We kunnen spreken van een belangrijke opdracht, in de eerste plaats omdat we door het onder controle houden van smokkelroutes voor vluchtelingen en wapens de veiligheid van de inwoners van ons land ondersteunen”, zo besluit de gezagvoerder van het fregat.

De Louise-Marie vertrekt nu, wanneer in de zomermaanden het grootste aantal vluchtingen de Middellandse Zee probeert over te steken. Het schip wordt eind juli terug in de thuishaven Zeebrugge verwacht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.