Fransman bekent na bijna één jaar schietpartij op nachtwinkel in Wervik

© iStock
Redactie KW

Een 26-jarige Fransman uit Wervicq-Sud heeft na bijna één jaar op de rechtbank in Kortrijk bekend dat hij de man was die op 29 juni 2019 de nachtwinkel vlakbij de Leiebrug in Wervik onder vuur nam. Hij riskeert drie jaar cel voor moordpoging. De beschoten vrienden Jordi Deloddere (26) en Dimitri Demeester (33) uit Wervik stonden oog in oog met de man. “De angst blijft”, getuigden ze.

In de nacht van 28 op 29 juni 2019 werd de Leiestraat in Wervik rond 1.40 uur opgeschrikt door een knal. Vanop de Leiebrug tussen Wervik en Wervicq-Sud had een gemaskerde man in de richting van de nachtwinkel geschoten. De gevel werd getroffen door een 40-tal hagelbolletjes van een jachtgeweer. Na het schot vluchtte de schutter opnieuw de brug over naar Frankrijk.

Kogelregen

De verdenking viel meteen op Fati Ait K. (26) uit Wervicq-Sud. Een kwartier eerder was hij de nachtwinkel binnengestapt. Omdat hij geen fles wodka op krediet meekreeg, reageerde hij furieus met verwijten en bedreigingen. Twee anderen moesten hem toen al bedaren. “Je weet niet wie ik ben, ik heb een geweer en zal terugkeren”, klonk het toen al. Een kwartier later keerde hij terug. “We hoorden plots een knal”, vertellen vrienden Jordi en Dimitri, die als klant in de nachtwinkel aanwezig waren. “Een blikje ontplofte. We wisten niet wat er was gebeurd. We hadden ook nog niet meteen door dat we zelf geraakt waren, tot er bloed op ons gezicht sijpelde.” De beide vrienden werden geraakt aan kaak, hals, wenkbrauw, knie en schouder. “De angst blijft”, vertellen ze. “Alleszins om ‘s avonds nog naar de winkel te gaan.”

Furieus

Na onderzoek kon de politie Fati Ait K. identificeren en oppakken. Bij zijn verhoor ontkende hij zijn betrokkenheid bij de schietpartij. Volgens hem was het de uitbater die hem uitschold en met een mes bedreigde. Voor de rechtbank bekende hij toch voor het eerst. “Maar hij had niet de bedoeling iemand te doden”, pleitte zijn advocate. “Met een jachtgeweer en vanop 65 meter was dit onmogelijk”, klonk het. “Bovendien was er geen voorbedachtheid. Hij was furieus en is niet meer tot rust gekomen. Dat het schot niet door de beugel kan, daar is geen discussie over.”

Spijt

“Het spijt me”, vertelde de Fransman zelf. “Ik had teveel alcohol gedronken maar heb nooit iemand kwaad willen doen. Het wapen was een verzamelobject dat ik ooit eens op een braderie kocht. Ik had er nog nooit eerder mee geschoten.” De man bleef wel bij zijn standpunt dat de uitbater van de nachtwinkel hem eerder met een mes had bedreigd. Het onderzoek kon dat niet aantonen. Vonnis op 2 juni. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier