Frans Malengier stopt na 35 jaar als voorzitter van de Wervikse Wandelsport Vereniging

Frans Malengier is niet langer voorzitter van de Wervikse Wandelsportvereniging maar blijft een bezige bij. (foto MV)
Redactie KW

Frans Malengier (75) is niet langer voorzitter van de Wervikse Wandelsport Vereniging. Hij wordt na 35 jaar op gevolgd door advocaat Filiep Desmet (67).

WSV Wervik bestaat 45 jaar en telt ongeveer 350 leden. Zondag was er nog de Gaperstocht, goed voor 1.745 wandelaars. Gewezen wegenbouwer Frans Malengier is nu erevoorzitter en liep er met de glimlach rond. “Ik ben nog altijd de vaandeldrager van de club”, vertelt Frans. “Mijn opvolger heeft dat trouwens gevraagd. In veel verenigingen zijn er geen opvolgers en valt het doek. Om het voortbestaan van onze wandelclub te garanderen, gaf ik een jaar geleden tijdens ons clubfeest aan dat ik zou stoppen. In september organiseerden we de provinciale wandeldag en die apotheose wilde ik als voorzitter nog eens meemaken.”

Niet stemmen

“Binnen onze club waren er enkele kandidaten om de nieuwe voorzitter te worden. Ik wilde vermijden dat we hierover zouden moeten stemmen, want dan zijn er altijd winnaars en verliezers. Nu was er éénsgezindheid. Filiep Desmet is al vele jaren lid van onze club en komt wandelen. Als advocaat is hij op de hoogte van de wetgeving en dat is voor ons een voordeel. De nieuwe voorzitter kwam begin vorig jaar in ons bestuur. Vermits hij al een jaar in het bestuur zit, leerde hij het reilen en zeilen kennen.”

De immer goedlachse Frans Malengier is een monument van WSV Wervik, iedereen kent hem. “Ik leerde enorm veel mensen kennen”, aldus Frans, die in de Klijtstraat woont. “Ik ken veel mensen van zien, maar niet van naam. In veel clubs evolueert het ledenaantal met ups en downs. Bij ons niet. We blijven altijd rond de 350 leden. Ze komen van overal. Er is zelfs een vrouw uit Watou lid. Er zijn er maar weinig die ons verlaten om lid te worden van een andere wandelclub.”

Achillespees

Frans Malengier heeft een bewogen jaar achter de rug. “Tijdens een wandeltocht in Poelkapelle ben ik gevallen en waren er enkele ribben geraakt. Toen ik het parcours van Wervik Wandelt op 11 november ging bepijlen, ben ik ook gevallen en scheurde ik mijn achillespees. Ik was een tijd inactief en iedereen vroeg naar mij. (lacht) Ondertussen kan ik wel tien tot vijftien kilometer wandelen. Twintig kilometer zit er niet meer in. Bovendien zijn mijn heupen versleten.”

Frans Malengier wandelde ondertussen al zo’n 120.000 kilometer. “Ik nam deel aan 5.700 wandeltochten”, vertelt Frans. “Overal in het land waar een wandeltocht van 50 kilometer was, stond ik aan de start. Ik deed wel 200 wandeltochten per jaar.”

Frans zal niet helemaal van het toneel verdwijnen: “Op allerlei recepties blijf ik ambassadeur van de club. Ik blijf in het bestuur van de stedelijke sportraad en de seniorenadviesraad. Ik zetel ook nog twee jaar in de raad van bestuur van de Wandelfederatie Vlaanderen, afdeling West-Vlaanderen.”

Avondwandelingen

Ik zal blijven meewerken voor het uittekenen van het parcours voor Wervik Wandelt en eind augustus de wandeltocht tijdens Boerenkermis op wijk De Mote-Molenmeersen. Ook aan de gezonde avondwandelingen in de lente en de zomer en in samenwerking met de stedelijke sportdienst werk ik verder mee. Die zijn trouwens een succes.”

Tijdens een wandeltocht in Oostnieuwkerke overschreed hij de kaap van 100.000 kilometer en werd hiervoor in mei 2013 gehuldigd door de stad Wervik. Eind februari 1976 was een wandeling langs het Kezelbergpad in Moorsele zijn allereerste officiële deelname aan een wandeltocht.

Minder wandeltochten

Door de jaren heen zag Frans Malengier in de wandelsport alvast een hele evolutie. “Er zijn nu veel minder wandeltochten. Vroeger viel onze Gaperstocht samen met nog drie andere wandeltochten in de provincie. Nu zijn we die dag maar met twee meer. Er zijn minder wandeltochten, maar meer individuele wandelaars. Tijdens de week zijn er ook minder wandeltochten. Dat is een opmerkelijke evolutie”, besluit Frans, die gehuwd is met Anita Deleu en de vader van Marnik en Karine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier