Fitnessmodel en influencer Savannah Prez bouwt thuis voort aan haar tempel

Savannah Prez werkt nu ook thuis aan haar conditie.©JOKE COUVREUR
Savannah Prez werkt nu ook thuis aan haar conditie.©JOKE COUVREUR
Wouter Vander Stricht

Zaterdag vieren we ‘De Grote Bevrijding’ van de horeca, maar fitnessuitbaters blijven knarsetandend wachten tot ook zij de deuren van hun zaak mogen openen. Ook voor Savannah Prez (24) is het uitkijken tot ze weer naar haar favoriete krachthonk mag. Het West-Vlaamse fitnessmodel heeft bijna een miljoen volgers op Instagram, maar ook zij bouwt noodgedwongen in haar kot voort aan haar tempel van een lichaam.

De kans is groot dat je nog nooit gehoord hebt van Savannah Prez. De bijna 25-jarige uit Sint-Eloois-Winkel bij Ledegem heeft nochtans een duizelingwekkend aantal volgers op Instagram: 966.000. Ter vergelijking: Niels Destadsbader heeft er 346.000, KW-columniste, actrice en schrijfster Leen Dendievel 98.000 en de kersverse West-Vlaamse Miss België Kedist Deltour 19.000. “Ik had gehoopt tegen mijn verjaardag op 16 mei aan één miljoen volgers op Instagram te geraken, maar dat zal moeilijk worden”, glimlacht Savannah. Misschien kunnen onze lezers haar wel helpen…

Sponsors

Savannah is dan wel – nog – geen sant in eigen land, ze verdient wel al de kost als fulltime fitnessmodel en influencer. “Het gros van mijn volgers komt uit de Verenigde Staten, daar is Instagram nog meer ingeburgerd dan hier. In België heb ik niet echt een bekende naam. Veel mensen schrikken zelfs als ze merken dat ik Nederlands spreek. Ik heb dan ook nog nooit een aanbod gehad om voor een Belgisch merk te werken. De job van influencer wordt hier nog niet voor vol aanzien. In het buitenland hebben ze daar minder problemen mee. Ik heb twee grote sponsors: het Australische EHPlabs, dat voedings- en fitness-supplementen verdeelt en het Amerikaanse sportkledingmerk TLF Apparel. Met hen heb ik een vast contract, maar tussendoor doe ik ook nog andere losse opdrachten. Het komt er dus op neer dat ik vaak filmpjes of foto’s post en zo reclame maak voor hun producten. Daar kruipt heel wat voorbereiding en tijd in. En ondertussen moet ik mezelf ook in vorm blijven houden, natuurlijk.”

Savannah Prez postte
Savannah Prez postte

Krachthonk

En laat dat nu net niet evident zijn in deze tijden. De fitnesscentra zijn sinds de tweede lockdown dicht en op een datum voor de heropening is het nog wachten. “Ik had het vroeger niet zo begrepen op home workouts , maar ik ben daar anders tegenaan gaan kijken. We hebben hier thuis zelf een soort krachthonk ingericht. We hebben natuurlijk niet alle toestellen staan, maar ik kan mijn plan trekken. Maar zodra de fitnesscentra weer open mogen, ga ik weer trainen in Day’s Workout Gym in Ieper. Voor een stuk voor het sociaal contact, al focus ik me volledig op mijn training eenmaal ik bezig ben.”

“Ik heb honderdduizenden volgers in Amerika, maar hier kent bijna niemand mij”

Het handelsmerk van Savannah zijn haar indrukwekkende dijen. Het resultaat van uren training, al hielp moeder natuur ook een handje. Savannah komt dan ook uit een sportief nest. Haar broer voetbalt bij R. Knokke FC en zus Imani speelt bij AA Gent. Zelf speelde Savannah aanvankelijk basketbal. Maar de Winkelse begon furore te maken toen ze zich op fitness stortte. Ze deed ook lang mee aan bodybuildingwedstrijden, maar stapte gedegouteerd uit dat wereldje. “Ik was toen eigenlijk al gestopt met wedstrijden, maar bij de bond overtuigden ze me om toch mee te doen omdat men toen de Wellness-categorie introduceerde. In die categorie, die kwam overgewaaid uit Zuid-Amerika, hoef je geen perfecte symmetrie na te streven tussen boven- en onderlichaam. Ik had er 16 weken naartoe gewerkt en me nog eens helemaal droog getraind. Maar op een slinkse manier werd me de overwinning afgenomen. De zaal vol publiek was van oordeel dat ik de zege verdiende, maar de coach van de winnares zat in de jury…”

Voeding

Met wedstrijden had Savannah het dan wel even gehad. “Je mag die voorbereiding ook niet onderschatten. Ik woog toen 12 kilogram minder dan nu. Je voelt je telkens schuldig als je iets eet. Nu heb ik dat niet meer. Ik eet namelijk enorm graag. Ja, zelfs elke dag een stukje chocolade. Maar ik kan me dat ook permitteren, omdat ik heel wat calorieën verbrand. Maar ik eet voor het overige ook erg gezond.”

Savannah groeide op in Sint-Eloois-Winkel, woonde drie jaar in Roeselare en huist nu met haar vriend David Despeghel in de Ieperse deelgemeente Vlamertinge. “We wonen hier in een huis van de familie”, gaat Savannah verder. “Ik ben ook mama van vijf konijntjes. Ze lopen hier zelfs vrij rond in huis.”

Vijf jaar geleden waren we al eens te gast bij Savannah, ze vertelde ons toen dat ze aan de politieschool wilde gaan studeren. “Ik was al in de laatste ronde geraakt, maar toen kwam er een ultiem gesprek. Men had me blijkbaar ook volledig gescreend en was op mijn sociale media gestoten. Blijkbaar vonden ze dat niet combineerbaar met de job. Ik opperde toen dat Delfine Persoon ook nog bokst naast haar carrière bij de politie. Maar daar had men geen oren naar. Ik moest mijn passie laten schieten en dat was er voor mij te veel aan. Achteraf gezien is het misschien maar best dat het zo gelopen is.”

Eigen app

David Despeghel, de vriend van Savannah, houdt zich op de achtergrond bezig met het bedrijfje Savannah Prez . Hij verzorgt ook het contact met sponsors en onderhandelt mee over de contracten. “Als personal trainer geef ik ook advies. En we zijn nu ook bezig met het ontwikkelen van een eigen app. Zo zullen we aan online coaching kunnen doen en kan de klant ook het voedingsplan bekijken, instructievideo’s consulteren, receptjes terugvinden… Dat wordt onze nieuwe baby’tje.”

Savannah Prez volgen op Instagram? Je vindt haar onder de gebruikersnaam @savannahprez.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.