Fiets- en gocartverbod op Middelkerkse zeedijk wordt mogelijk nog ingekort

Op dinsdag 1 juni werd het fiets- en gocartverbod op de Middelkerkse zeedijk aangekondigd met borden, maar niet door iedereen gevolgd.© Luc Cassiman
Op dinsdag 1 juni werd het fiets- en gocartverbod op de Middelkerkse zeedijk aangekondigd met borden, maar niet door iedereen gevolgd.© Luc Cassiman
Redactie KW

Middelkerke verbiedt deze zomer grote billenkarren en fietsen op de zeedijk in de centra van Middelkerke en Westende. Het verbod loopt normaal van 1 juni tot 30 september, maar volgens burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) bestaat de kans dat het schepencollege volgende week alsnog beslist om het te beperken tot de zomermaanden juli en augustus.

Eind vorige week maakte Middelkerke bekend dat een fiets- en gocartverbod werd ingevoerd op de zeedijk van 1 juni tot en met 30 september, telkens van 10 tot 22 uur. Het verbod blijft wel beperkt tot de centra: in Middelkerke gaat het over de Zeedijk tussen het De Greefplein en de Paul Houyouxstraat, in Westende over de Zeedijk en Koning Ridderdijk tussen de Rotonde en de Oceaanlaan. Het verbod geldt zowel voor fietsen en gocarts, maar niet voor éénpersoonsgocarts met bestuurders jonger of gelijk aan 14 jaar en duotrappers met kinderbankje. Die zijn dus wel toegelaten.

Veel ongevallen

“De zeedijk is in die periode heel druk bevolkt en de politie stelt steeds meer ongevallen vast”, motiveert burgemeester Jean-Marie Dedecker. “We zien meer en meer elektrische fietsen met een vrij grote snelheid over de zeedijk rijden. Bovendien hebben we de terrassen verdubbeld in oppervlakte. We willen de horeca-uitbaters maximaal geld laten verdienen. Het verbod blijft beperkt tot minder dan 3 km van onze in totaal 8 km lange zeedijk: een kilometer in Westende, zo’n anderhalve kilometer in Middelkerke. Vorig jaar voerden we ook zo’n verbod in, maar slechts een maand. Iedereen vroeg om dit jaar hetzelfde te doen. De verhuurders van gocarts en fietsen roepen we samen. Ze moeten beseffen dat zo’n billenkar met zes mensen veel ruimte inneemt. De terrassen verdubbelen en het veilig houden voor iedereen: je kan niet alles.”

Gemeenteraadsleden Johan Töpke en Mario Declerck, beiden van de Open VLD-oppositie in Middelkerke, vonden het vier maanden lange verbod geen idee. “Waarom dan niet gewoon enkel in de meest drukke periode tussen 15 juli en 15 augustus”, vroegen ze zich af. “Op de zeedijk wordt op drukke momenten de snelheid van de fietsers automatisch verlaagd door de wandelaars. Als fietsers moeten uitwijken naar de rijbaan, schuilt er opnieuw een gevaar voor voorbijrijdende auto’s en de Kusttram. Hierbij komen dan nog de grotere gocarts met vier en zes personen. Nee, ons gemeentebestuur creëert hiermee alleen maar frustrattie tussen de zwakke weggebruikers onderling. Laat iedereen de keuze, iemand wie zich vlug wil verplaatsen met de fiets zal sowieso afzakken naar achterliggende straten. Als we met zijn allen een beetje verdraagzaam zijn, is deze maatregel totaal overbodig.”

Enkel zomermaanden?

Het is niet uitgesloten dat het gemeentebestuur de critici alsnog voor een stuk tegemoetkomt. Burgemeester Jean-Marie Dedecker overweegt om het verbod te beperken tot de zomermaanden juli en augustus. “Het verbieden van gocarts is een juridisch kluwen”, legt hij uit. “We hebben er een doos van pandora mee geopend. We willen een en ander rustig bekijken en volgende week op het schepencollege een beslissing nemen. Intussen blijft het verbod – dat op dinsdag 1 juni in ging – gehandhaafd.”

(PBM/HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten