Feestzaal Aan de Toren in Vlissegem sluit na 20 jaar de deuren

De pandemie was er te veel aan voor Benny, Monique en Jacques. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Vlissegem is sinds vorige zondag weer een vertrouwd adresje armer: na twintig jaar sloten Jacques, Benny en Monique voorgoed de deuren van hun bekende taverne annex feestzaal onder de kerktoren. “Corona was er te veel aan”, klinkt het.

Feestzaal Aan de Toren heeft een lange voorgeschiedenis: in 1975 openden Jacques Pockele (71) en Monique Peeters (69) er hun buurtwinkeltje naast de vroegere kruidenierszaak van Jacques’ ouders. “Ik ben daar zelf al op mijn 16de beginnen te werken”, zegt Jacques. “In ‘74 hebben Monique en ik hier dan gebouwd, en van ‘75 tot rond de eeuwwisseling hebben we een goed draaiende zaak gehad. We zijn ermee gestopt toen de Aldi in de Grotestraat er kwam.”

“Het was dan aanvankelijk de bedoeling om de ruimte te verhuren als feestzaal”, neemt Jacques’ zoon Benny (46) over. “Maar we hadden meteen zoveel aanvragen dat we besloten er zelf voor te gaan.”

Familiaal karakter

Aan de Toren werd zo al gauw een vaste waarde. “We hebben ook altijd veel fietsgroepen over de vloer gekregen. Vlissegem ligt lekker centraal voor een tochtje door de polders, en ook de Tweedaagse Voettocht uit Blankenberge hield hier altijd halt. De mensen kregen bij ons een verzorgd koffietje. En we zijn ook altijd democratisch gebleven in onze prijzen”, klinkt het. Ook het familiale karakter van de zaak was volgens Jacques een grote sterkte. “De mensen zaten hier echt op hun gemak, bij ons werden ze ’s avonds ook niet buitengejaagd.”

“Eigenlijk hebben we met ons drieën altijd ten dienste van onze klanten gestaan”, vult Benny aan. Hij nam de zaak tien jaar geleden over, maar kon altijd op de helpende handen van Jacques en Monique blijven rekenen. “Papa wordt er 72, en voor mij viel de feestzaal alsmaar moeilijker te combineren met mijn voltijdse job bij de gemeente”, zegt hij. “Maar de tijden zijn ook veranderd. Vroeger kregen we na de zondagsmis altijd een pak volk over de vloer, en die oudere generatie valt nu stilaan weg… Corona is er uiteindelijk te veel aan geworden. Dat was telkens weer aanpassen.”

Veel mooie momenten

“Jammer, ook voor de vele verenigingen uit de regio die hier kind aan huis waren”, zegt Jacques. “Maar aan alles komt een einde, en Monique en ik gaan nu eindelijk eens tijd hebben voor onszelf.” De vele mooie momenten die ze met hun feestzaal beleefden, gaan Jacques, Monique en Benny voor altijd blijven koesteren. “In december hadden we hier ons vaste Tirolerweekend waarvoor de mensen van heinde en verre kwamen. Ook Vlissegem kermis, met als vaste afsluiter onze breugelmaaltijd op maandag, was een topweekend. En ook ons paasontbijt was altijd een voltreffer. Bedankt aan alle verenigingen en onze trouwe klanten over de jaren heen”, besluiten ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.