Fedasil opent bufferplaatsen door overstromingen: asielcentrum Koksijde als eerste aan de beurt
De komende weken opent een aantal buffercentra voor de opvang van asielzoekers de deuren. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) woensdag. Het gaat om een noodgreep. Meer dan duizend plaatsen in het opvangnetwerk van Fedasil gingen immers verloren door de zware overstromingen. Koksijde is als eerste aan de beurt, zeer tot onvrede van de lokale burgemeester.
Een aantal centra in Wallonië wordt momenteel gebruikt om slachtoffers van de overstromingen op te vangen. Dat was bijvoorbeeld het geval in het asielcentrum van Spa. Daarnaast zijn er plaatsen en woningen voor kleinschalige opvang verloren gegaan door de schade van de overstromingen. Bovendien vangt Fedasil geëvacueerden op uit Afghanistan die zich hebben ingezet voor vrouwenrechten en mensenrechten.
Volgens de staatssecretaris staat Fedasil in nauw contact met de steden en gemeenten waar effectief bufferplaatsen zullen worden geopend. De regering wil op lange termijn 5.400 van die bufferplaatsen achter de hand houden. Het gaat om centra of delen van centra die niet-actief zijn, maar waar wel plaatsen kunnen geactiveerd worden indien nodig.
In Koksijde openen de eerste bufferplaatsen. Het centrum heeft een capaciteit van 300 mensen. Er worden ook 30 plaatsen voor niet-begeleide minderjarigen geopend.
Het kabinet van de staatssecretaris merkt intussen nog op dat het centrum eigendom is van Defensie en dat wanneer de bufferplaatsen niet-actief zijn, het in goede staat beheerd wordt door Fedasil. Fedasil hanteert ook nog steeds strikte quarantaineregels voor bewoners, waardoor de capaciteit van de centra niet tot op 100 procent benut kan worden. Dit gebeurt om COVID-besmettingen in de opvangcentra te vermijden.
Burgemeester Marc Vanden Bussche (Lijst Burgemeester) is boos. De overheid heeft beslist om het asielcentrum in Koksijde snel te heropenen en er 300 mensen in onder te brengen, ondanks afspraken om het enkel in extreme nood te doen. “Men wil ons het paard van Troje brengen”, zegt Vanden Bussche. “Onze gemeente is sterk gevaccineerd tegen corona maar die asielzoekers niet.”
Begin 2020 werd het asielcentrum in Koksijde al zeer tot ongenoegen van de burgemeester en de lokale politie heropend. Het gaat om gebouwen van de voormalige luchtmachtbasis. Er rezen toen al heel wat problemen en het overleg tussen Fedasil en de gemeente verliep moeizaam. Zeker in de volle coronacrisis werd het asielcentrum als een zorgenkindje beschouwt. Eind juni vorig jaar ging het asielcentrum weer dicht. De gemeente ging er van uit dat dit voorgoed was. “Er was een overeenkomst dat het centrum enkel nog als buffercentrum bij extreme nood kon heropend worden, en dit tot ten laatste 31 december 2021”, zegt Marc Vanden Bussche.
Maandag al heropenen
De burgemeester is momenteel op reis en viel haast van zijn stoel toen hij dinsdag een telefoontje kreeg van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. “Er werd mij meegedeeld, zelfs opgelegd bij dictaat, dat het centrum snel zal heropenen. Zelfs maandag al! Organisatorisch is dat onmogelijk en als gemeente verzetten wij ons hier hevig tegen. Wij hebben in het verleden al meer dan onze sociale plicht gedaan. Er was afgesproken dat we enkel bij extreme nood en ten laatste tot 31 december als buffercentrum kunnen dienen. Zoals iedereen weet zijn we in vergevorderd stadium om de gebouwen daar her in te richten voor onze gemeentediensten. Dat gaat door vanaf januari. Men verwijst nu naar de watersnood in de Ardennen en de crisis in Afghanistan om aan te tonen dat er hoge nood is om Koksijde te heropenen. Wij stellen ons daar ernstig vragen bij.”
Paard van Troje
De burgemeester is van plan om maandag samen te zitten met staatssecretaris Sammy Mahdi. “De zorgen die we in het verleden hadden zijn nog groter nu. Men wil ons eigenlijk het paard van Troje brengen. Onze gemeente is de oudste van Vlaanderen met haast 90% gevaccineerden. En dan wil men ons 300 asielzoekers brengen die niet gevaccineerd zijn. Zo stellen we onze inwoners nodeloos boot aan een risico. Bovendien wil men nu ook 30 niet-begeleide minderjarige asielzoekers in ons centrum onderbrengen. Ook dat vereist meer begeleiding en security. Onze politie heeft nu al de handen vol met het probleem van transmigranten en de zogenaamde small boats problematiek, van vluchtelingen die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk willen maken. Onze korpschef Nico Paelinck heeft dit probleem al meermaals beklemtoond. Tot slot worden ook onze scholen extra belast. Nee, we laten het hier niet bij en zullen er alles aan doen om dat het centrum niet zal heropenen.” Wordt ongetwijfeld de komende dagen vervolgd. (Belga/JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier