Familie kan digitaal ‘binnenkomen’ op de kamer bij bewoners van WZC’s in Kortrijk

Vandaag werd er een proef- en demosessie georganiseerd vanuit woonzorgcentrum De Zon in Bellegem. Familielid Geert Carette nam er contact op met zijn moeder Thérèse De Cruyenaere, bewoonster in De Zon. © ED
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De vijf Kortrijkse openbare woonzorgcentra zullen binnenkort beschikken over een systeem waarmee familie en vrienden digitaal op bezoek kunnen komen bij bewoners. Dankzij de GreetR app van de Kortrijkse start-up DouglabZorg kunnen bewoners videobellen zonder dat ze op een knopje hoeven te drukken. Ook mensen met dementie kunnen ermee aan de slag.

De tweede coronagolf treft sommige woonzorgcentra van Zorg Kortrijk bijzonder hard. “Noodgedwongen moesten we onze bezoekersregeling weer verstrengen en de contacten met familie terugschroeven. Dit is bijzonder zwaar voor vele van onze bewoners, in het bijzonder diegene die in quarantaine zitten op hun kamer of in een covid-afdeling”, legt schepen van Zorg Philippe De Coene (SP.A) uit.

Zonder tussenkomst

“Daarom gingen we op zoek naar een eenvoudig systeem voor videobellen, op maat van onze woonzorgcentra, waarbij geen tussenkomst van de bewoner of het personeel noodzakelijk is.”

Concrteet kocht Zorg Kortrijk 50 tablets met daarop de GreetR app van de Kortrijkse start-up DouglabZorg. Op vandaag zijn er verschillende tablets met Skype beschikbaar in de woonzorgcentra maar die vereisen telkens een tussenkomst van het personeel, op een moment dat de werkdruk al zeer hoog is. “Bovendien zijn de bewoners meestal niet in staat om dergelijke applicaties zelf te bedienen, voor hen moet het systeem vanzelf kunnen werken. Dat geldt in het bijzonder voor extra kwetsbare bewoners, zoals mensen met dementie.”

GreetR ziet eruit als een gewoon 15″ TV-scherm of tablet. Vrienden of familie kunnen de GreetR applicatie installeren op de smartphone. Wanneer ze inbellen neemt het systeem automatisch op, zodat de bewoner de oproeper ziet en hoort. Omgekeerd zorgt de ingebouwde camera ervoor dat de oproeper de bewoner kan zien en horen. Als het videobellen niet actief is, functioneert de tablet gewoon als een digitale klok. ‘s Avonds wordt het scherm duister gemaakt.”

Alles verloopt via een gesloten en beveiligd circuit. Er worden geen beelden opgenomen. Indien nodig kan het systeem eenvoudig gepauzeerd worden via een functie “niet storen”. De privacy wordt dus gerespecteerd.

Gratis

Zorg Kortrijk bestelde 50 toestellen (kostprijs 54.000 euro), die alvast gedurende de coronacrisis gratis zullen worden ter beschikking gesteld. De toestellen zullen oordeelkundig en op basis van de grootste noden worden verdeeld over de afdelingen en de kamers. Zo spreekt het voor zich dat bewoners in quarantaine eerst aan bod komen. “Met deze 50 toestellen kunnen we voorlopig tegemoet komen aan de grootste noden, maar als de vraag groter zou worden dan bekijken we of we nog kunnen uitbreiden.”

Intussen zijn de eerste vijf toestellen al geleverd. Vandaag werd er een proef- en demosessie georganiseerd vanuit woonzorgcentrum De Zon in Bellegem. Familielid Geert Carette nam er contact op met zijn moeder Thérèse De Cruyenaere, bewoonster in De Zon.

Geert Carette is zeer positief over het systeem: “Op vandaag kan ik zonder tussenkomst van het personeel niet videobellen met mijn moeder en heb ik dit ook nog nooit gedaan. Ik zou mijn moeder wel een smartphone kunnen geven maar zij kan daar niet mee overweg. Met dit systeem is het toch mogelijk om digitaal op bezoek te komen bij mijn moeder. Het lijkt me een zeer goede manier om eenzaamheid in de woonzorgcentra te bestrijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier