Familie Debaere uit Wingene te zien in ‘Steenrijk, Straatarm’: “Het doet een mens nadenken…”

“We wilden het gezin in moeilijkheden met raad en daad bijstaan”, aldus An Verstraete en Xavier Debaere. © foto VTM
Redactie KW

In het programma ‘Steenrijk, Straatarm’ wisselen een rijk en een arm gezin enkele dagen van huis, budget en levens. Zo mocht het gezin Debaere uit Wingene een weekend verblijven in de woning van de familie Meys in Oostmalle. Hun avontuur kan je deze avond, donderdag 14 oktober, volgen vanaf 21.40 uur op VTM 2.

De familie Debaere bestaat uit Xavier Debaere (52) en An Verstraete (47) en het koppel kent elk drie kinderen en drie plus-kinderen. Op zakelijk vlak zijn ze een succesvol koppel, want samen runnen ze het coachingbedrijf voor ondernemers Businesslab, gevestigd in Sint-Denijs-Westrem. Het bedrijf werd opgericht in 2014. Businesslab leert bedrijfsleiders van kleine ondernemingen hoe ze hun zaak beter kunnen runnen, waardoor ze ook meer winst, meer voldoening en meer vrije tijd kunnen creëren. Het bedrijf doet het uitstekend. In minder dan drie jaar leverde het maar liefst 1.000.000 euro op.

Verder opvolgen

Xavier, Ann en zonen Louis (22) en Olivier (15) namen graag deel aan het programma ‘Steenrijk, Straatarm’, dat uitgezonden wordt op VTM 2. Hun ervaring is rijkelijk en emotioneel. “We werden gecontacteerd door de televisiemakers met de vraag of wij wilden deelnemen aan hun programma”, weet Xavier. “We wilden wel meestappen in dit verhaal. Vooral om het gezin in moeilijkheden bij te staan met raad en daad. We wilden ons leven uitwisselen en ontdekken waar het probleem zich juist voordeed. Ons doel is vooral om iets bij te leren en om het gezin ook na de uitzending verder te blijven opvolgen. Via ons bedrijf, waar wij dagelijks bezig zijn met mensen coachen, helpen en ondersteunen, deden wij al heel wat kennis op. Die kennis willen wij nu delen met het gezin Meys. Wij zijn zeker niet in grote rijkdom geboren. Zowel mijn vrouw Ann als ikzelf beleefden ook al moeilijke momenten.”

Het gezin bij aankomst in de tuin in Oostmalle.
Het gezin bij aankomst in de tuin in Oostmalle. © foto VTM

De confrontatie met het huis waarin ze terechtkwamen was heel hard. “Het leven van comfort en luxe werd voor enkele dagen ingeruild voor armoede en ook wel verdriet. Dat is erg om dragen, maar toch waren wij tevreden dat we een huis, een bed en eten hadden. Een groot deel van ons comfort was daar zeker niet te vinden en dat doet een mens nadenken. De tuin lag er rampzalig bij. Een huis met een verwaarloosde tuin is niet echt gezellig om te vertoeven. We knapten de tuin wat op en de gezinsleden waren alvast heel enthousiast en tevreden met het resultaat. Wat mij ook is bijgebleven is dat het financieel geheel consequent doorweegt op het emotionele leven. Het doet ons vooral deugd dat we die mensen nu nog kunnen helpen met raad en daad.” (NS)

Deze aflevering van ‘Steenrijk, Straatarm’ wordt uitgezonden via VTM 2 op donderdag 14 oktober 2021 om 21.40 uur en zondag 17 oktober 2021 om 18.50 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.