Fabienne Loose opent met Midas&Miles eigen atelier in de Marktstraat in Lichtervelde

Bram Vanlerberghe

Met Midas&Miles opende Fabienne Loose onlangs haar eigen fotoatelier in de Marktstraat. De fotografe werkt voornamelijk conceptmatig. “Het atelier omvat meer dan louter fotografie.”

“Atelier Midas&Miles is opgestart in juni vorig jaar. Maar we zijn pas in het huis beginnen werken in augustus. In de lockdown hebben we alles op poten gezet. Alles is klaar om te starten”, opent Fabienne Loose, die terugkeerde naar haar geboortegrond. “Ik ben 30 jaar weggeweest, maar vond hier een schattig, volledig verbouwd rijhuis met een vitrine om mijn atelier te vestigen. Ik ben trots op mijn roots en miste Lichtervelde ook wel. Mijn familie en vrienden wonen hier. En dit pand kwam toevallig op mijn pad.”

“Toen ik als fotografe afstudeerde, ben ik begonnen onder mijn tweede naam Julia. Dat was een veel klassiekere stijl. Ik heb nadien gezocht naar een iets creatievere manier van werken. En nu werk ik meer conceptmatig met de portretfotografie. Er wordt veel meer met de klant overlegd over wat ze willen en hoe ik het zie. Daarnaast doe ik ook food- en objectfotografie, maar dat is dan eerder in het kader van websites.”

Paradepaardje

“Ik heb een uitnodigend huis en ‘thuis’ om te babbelen en te overleggen. Op die manier kan ik iets heel exclusief en persoonlijk aan de klant aanbieden. Ik ga ook, mits akkoord van de klant en afhankelijk van corona, eens vrijblijvend ter plaatse kijken waar de portretfoto’s moeten hangen. Al behoren communiefoto’s ook tot de mogelijkheid. Ik kijk graag waar het moet hangen of waarvoor het moet dienen. Ten derde zijn er nog de ‘record sleeves’, een paradepaardje. Dit concept ontstaat uit een gesprek over een persoonlijke emotie, een gevoel, een lied. Dit wordt heel diepgaand met de klant besproken. Van daaruit koppel ik dan een drietal beelden terug waar ik iets heel persoonlijk van maak. Zo krijgt de klant een volledige platenhoes op maat met de emoties die er aan vast hangen. Die record sleeves slaan enorm aan.”

“Record sleeves slaan enorm aan”

Kortom: Fabienne Loose gaat in al die facetten voor een totaalplaatje. “Het moet voldoening geven. Het is een concept dat groeit”, vervolgt Fabienne, die zelf in hoofdberoep in de farmasector werkzaam is. “Naast de portretopname zorg ik ook voor een goede nabewerking. De natuurlijke look en eigenheid van de klant staan centraal. Vandaar heb ik ook voor ‘Atelier’ gekozen. Het omvat meer dan louter fotografie. Ik werk enkel op afspraak, liefst in het weekend of na de kantooruren, omdat ik dit in bijberoep doe. Dan hebben mensen ook de nodige tijd.”

Eens de coronamaatregelen van de baan zijn, zal ook de Lichterveldse conceptfotografe ten volle kunnen starten. “Iedereen is dan ook welkom in mijn atelier, want ik wil dat de mensen ook eens in het echt kunnen zien welke foto’s ik maak en op welke grootte deze afgewerkt kunnen worden. Samen met een koffie wordt alles besproken in een zeer familiaire sfeer. Dan kan je die spanning en die creatie ook zelf voelen.”

De naam van het atelier is trouwens niet toevallig gekozen. “Midas en Miles zijn de twee huisdieren, een fluffy hond en rosse kater. Midas staat voor betrouwbaarheid, Miles voor het eigenwijze. Dat straalt mijn concept ook uit: ik ben betrouwbaar, maar doe ook mijn goesting”, besluit Fabienne Loose die haar werken ook afsluit met een passende quote: “ Midas&Miles, straightforward, crafty and determined . Dat vat het allemaal mooi samen. Dat is altijd de eindquote op de achterkant van de sleeves.”

Meer info vind je op de Facebookpagina ‘Atelier Midas&Miles’, de Instagram midasandmiles, via midasandmilas@gmail.com en 0496 57 73 50. De website midasandmiles.be is op komst.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.