Extra signalisatie moet inwoners Dentergem tot meer beweging aanzetten

De gemeente bevestigde spandoeken aan de invalswegen van de vier dorpskernen om mensen te stimuleren het dorp te voet te ontdekken. © (gf)
Tom Van Houtte

Dentergem zet alle zeilen bij om haar inwoners meer aan het bewegen te krijgen. De gemeente neemt deel aan de campagne ‘10.000 stappen: elke stap telt!’. “Al ben je soms sneller met de fiets om je van de ene deelgemeente naar de andere te bewegen”, weet sportfunctionaris Marleen Bouciqué.

Met stappen- en fietssignalisatieborden in de gemeente wil Dentergem aantonen dat kleine afstanden tussen nuttige locaties in de buurt ook extra stappen opleveren. Winkelen bij een lokale handelaar, kinderen naar school brengen of een uurtje sporten in de sporthal: je verplaatsen kan soms ook eenvoudig te voet of met de fiets, zonder dat het al te veel tijd inneemt.

Dat gevoel wordt nog versterkt door de plaatsing van signalisatieborden aan speelpleintjes en in groenzones. Een heel aantal zaken werd gerealiseerd op basis van een bevraging waaraan liefst 48 verenigingen deelnamen. “Een groot aantal, wat wijst op een grote betrokkenheid”, aldus Marleen Bouciqué.

Zo worden eerstdaags zes nieuwe, gepersonaliseerde pijlen bevestigd om de fietsmobiliteit tussen de verschillende deelgemeenten aan te moedigen. “Het is in een agrarische gemeente met vier deelgemeenten als de onze al een eindje om van de ene naar de andere te wandelen, maar ook fietsen is natuurlijk gezond. De pijlen in kwestie geven het aantal minuten fietsen aan”, zegt Marleen nog.

Op enkele bestaande pijlen naar het Hondiuspark (Wakken) en de sporthal (Markegem) werden ook het aantal stappen en minuten stappen toegevoegd. Schoolomgevingen kregen op het voetpad de markering: ‘Parkeer volgende keer uw wagen iets verder’. “Op speelpleintjes en rond sportvelden staan nu borden die stimuleren om er een toertje rond te wandelen. We plaatsten ook spandoeken aan de invalswegen van onze vier dorpskernen om mensen te stimuleren onze gemeente te voet te ontdekken.”

Voetgangerscirkels

Dentergem zet ook vier jaar lang beweegvriendelijke buurten op de agenda. “In 2022 zullen we bestaande voetgangerscirkels extra promoten.” Dat zijn aaneengesloten en uitgestippelde wandelroutes van 3 kilometer in Dentergem en 2,5 in Wakken. Ze bundelen meteen ook alle courante handelszaken en openbare voorzieningen. Markeernagels met het gemeentelogo op stoepen en paden wijzen duidelijk de weg. Ook in Oeselgem en Markegem zijn er plannen in die zin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier