Expo ‘Landschap in Versnelling in de Westhoek’ doet nadenken over ruimtelijke ordening

Vlnr. Alexander Declercq, Ann Vansteenhuyze, Shari Platteeuw, gedeputeerde Gunther Vanlerberghe, schepen Valentijn Despeghel en Lieven Stubbe. © (Foto EF)
Redactie KW

De expo ‘Landschap in Versnelling in de Westhoek’ probeert de gevolgen van menselijke keuzes te duiden in een tentoonstelling, die je daarna op pad stuurt om alles met eigen ogen te aanschouwen.

Dat is wat Jurgen Vanlerberghe, voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek, vanavond vertelde tijdens de opening. “De eerste verhaallijn van de tentoonstelling is gebaseerd op het Ruimterapport Vlaanderen uit 2018 dat een inkijk geeft over hoe we omgegaan zijn met de beschikbare ruimte. Daarna wordt er o.a. ingezoomd op landbouw en mobiliteit door stil te staan bij de gevolgen van menselijke keuzes. Zoals bv. de impact van reusachtige windturbines op het landschap: je kunt dat vergelijken met de gevolgen van de bouw van een wolkenkrabber. Ook dat weekte indertijd heel wat reacties los. Het zet aan tot reflectie. Dat is wat we willen doen met deze expo.”

“Zie het dus niet als een fotozoektocht! We laten de mensen wel 10 plaatsen met andere ogen bekijken. Ze krijgen een setje postkaarten mee en we vragen hen om die locatie zelf nog eens te fotograferen en naar info@westhoekverbeeldt.be door te sturen. en aantal van die beelden komt terecht in de tentoonstelling, die geregeld aangepast zal worden. We deden dat al in het streekbezoekerscentrum van Heuvelland en mochten toch zo’n 3000 bezoekers ontvangen in de 9 maanden dat een gelijkaardig initiatief liep. De Kosmos bleek daar de meest geliefde locatie.”

“We willen het landschapsgeheugen van de bevolking aanspreken om te weten van waar we komen en waar we naartoe willen gaan. Met dit initiatief willen Provincie West-Vlaanderen, Stad Ieper, Bib Ieper, CO7 en het Regionaal Landschap Westhoek samen met de bevolking actief en doordacht helpen bouwen aan de Westhoek.”

Expo ‘Landschap in Versnelling in de Westhoek’ – bib Ieper, Weverijstraat 9, Ieper, 17 september tot 8 november 2020

(DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.