Expo cross-over-atelier tezien in Villa Vandewalle

Riet Vanderheere, Hilde Beel, Rika Mahieu, Lut Hoornaert, Rita Nyffels en Sabine Victor nemen deel aan de expo van het atelier cross-over. (foto SB) © Stefaan Beel Stefaan Beel
Redactie KW

In Villa Vandewalle loopt tijdens de eerste twee weekends van mei de tentoonstelling Villa Varia met werk van zes cursisten van het cross-over-atelier van de SASK. Leerkracht Thomas Gerard ligt de werking van dit relatief nieuwe atelier toe.

“Het atelier cross-over laat zich niet makkelijk vangen in een paar woorden. Het bestaat ook nog maar zes jaar en kent nu zijn eerste lichting in de specialisatiegraad. Het zijn die cursisten die samen exposeren in Villa Vandewalle.”

“Cross-over is een atelier binnen de Stedelijke Academie voor Schone Kunst (SASK) zonder specifieke leerstof waarbij de student zelf aanklopt met een eigen project. Doorgaans zijn het ideeën waarbij meerdere disciplines worden gecombineerd. Meestal zijn mijn cursisten mensen die al een of meerdere trajecten in onze academie volledig hebben afgewerkt.”

“Dit atelier vraagt veel zelfredzaamheid en wat moed”, gaat Thomas Gerard verder. “Ze moeten namelijk zelf een eigen weg zien te vinden doorheen de gangen en mogelijkheden van de academie. Ikzelf ben dan eerder een mentor waarbij ik me niet zozeer bezig houd met de artistieke vervolmaking maar me eerder richt op het ontwikkelen van de attitudes als kunstenaar. Kort samengevat, in de ateliers zoals fotografie, grafiek of schilderkunst wordt gewerkt aan kunst terwijl wij in het atelier cross-over eerder aan het kunstenaarschap schaven.”

Mens centraal

Rika Mahieu is een van de exposanten. “Ik heb voor cross-over schilderkunst gestudeerd en combineer dit nu met beeldhouwkunst en het projectatelier. Bij mens staat de mens altijd centraal. Ik heb jaren gewerkt als psycholoog vandaar mijn interesse in de mens en dan vooral die mens die wat afwijkt van het gemiddelde. Mijn belangrijkste werk op de expo is een menselijke figuur gespoten in purschuim die als het ware samensmelt met de zetel waarin hij zit. Het symboliseert de moderne mens die het zich graag gemakkelijk maakt, pakjes laat thuis bezorgen of kant-en-klare maaltijden koopt.”

Naast Rika Mahieu is er op Villa Varia ook nog werk te zien van Hilde Beel, Rita Nyffels, Riet Vanderheere, Lut Hoornaert en Sabine Victor. (Bart Crabbe)

De expo in Villa Vandewalle in de Meensesteenweg 156 is gratis te bezichtigen tijdens de weekends van 4,5 en 11 en 12 mei telkens van 14 tot 18 uur. Vernissage op 3 mei om 19 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier