Ex-Torhoutenaren runnen precies tien jaar B&B in de Westhoek

Bij bun B&B Back2Front in Pilkem: Sandy Desmet en zijn vrouw Katja Denyft samen met hun kinderen Justine en Emile.©JS
Bij bun B&B Back2Front in Pilkem: Sandy Desmet en zijn vrouw Katja Denyft samen met hun kinderen Justine en Emile.©JS
Johan Sabbe

Twee geboren en getogen Torhoutenaren zochten in 2004 als jong koppel een kleine hoeve om zich te vestigen. Maar de hoge aankoopprijzen in het eigen Houtland deden hen huiveren. Dus begonnen ze te speuren richting Westhoek. Daar kochten ze begin 2005 in het idyllische gehucht Pilkem in Boezinge nabij Ieper hun droomdomein. En kijk, al precies 10 jaar hebben Sandy Desmet en zijn vrouw Katja Denyft er hun B&B Back2Front.

Katja (41) en Sandy (40) hebben een dochter Justine (17) en een zoon Emile (15). “Ik droomde ervan om een B&B te runnen”, zegt Katja. “Maar toch hadden we al geruime tijd onze thuis in Boezinge vooraleer ik de stap durfde te zetten en we de noodzakelijke verbouwingswerkzaamheden af hadden. We wonen er sinds augustus 2005 en ik ontving mijn eerste gasten pas in 2011. Ik kan het me nog helder voor de geest halen. Op 25 juni 2011, dag op dag tien jaar geleden, checkten ze uit na vier dagen verblijf.”

Herten helpen vangen leidt tot ‘hartjes vangen’

Katja, de dochter van Magda Verhaeghe en Robert Denyft, is opgegroeid in de Wollesteeg in Torhout en in 1986 naar de Ambachtstraat verhuisd. Ze volgde de studierichting handel en het zevende jaar KMO-administratie.

Zo kwam ze in de wereld van het boekhouden terecht. “Ik heb 17 jaar als dossierbeheerder in een boekhoudkantoor gewerkt”, vertelt ze. “Eerst in Gent en, na onze verhuizing, in Poperinge. Vanaf 2010 deed ik dat werk ook zelfstandig in bijberoep. In juni 2011 ben ik dan met de B&B gestart, vanaf 2013 fulltime. Een paar jaar geleden ben ik weer extra boekhoudwerk beginnen te verrichten, want ik miste de collega’s.”

Na zo goed als elke zin zeg ik nu ook in het sappige plaatselijke dialect: ennih

Haar man Sandy is opgegroeid in de Vijfhuishoekstraat: op de boerderij van zijn ouders Robert De-smet en Paula Verhaeghe, die intussen in de Ruddervoordestraat wonen. Op de hoeve doen nu zijn broer Gerdi Desmet met diens vrouw Sandy Vanparys, ook gemeenteraadslid, aan landbouw.

Sandy Desmet volgde de studies van slager en oefende dat beroep van jongs af uit. Maar na een zware longontsteking in 2004 mocht hij niet meer in gekoelde ruimten werken en verkaste daardoor naar de bouwsector, waar hij gelukkig weer zijn draai vond. Hij werkt nu als bouwvakker bij Valcke Prefab Beton in Vlamertinge.

“Sandy en ik hebben elkaar leren kennen toen er bij ons een aantal herten werden verkocht”, vertelt Katja. “Hij kwam die dieren ophalen voor een vriend en kon ze niet in z’n eentje vangen. Dus ben ik die arme jongen gaan helpen en van het ene is het andere gekomen (lacht) . Ik was 24 en totaal niet op zoek naar een lief, maar Cupido deed zijn werk.”

Eerste Wereldoorlog is alom in Pilkem

Op het gehucht Pilkem in Boezinge werd er tijdens de Eerste Wereldoorlog heftig gevochten, vooral tijdens de Slag om Pilkem Ridge op 31 juli 1917. “Het deed raar toen we hier destijds belandden”, zegt Katja. “Als je plots omringd wordt door kerkhoven waar soldaten uit De Groote Oorlog hun laatste rustplaats vonden, sta je daar even bij stil. Een expert in het oorlogsverleden ben ik na al die jaren niet geworden. Maar hoewel ik me er hard tegen heb proberen te verzetten, zeg ik na zo goed als elke zin nu ook: ennih. Typisch voor het sappige dialect dat we in Pilkem spreken.” (lacht)

“Toen we hier kwamen wonen, was het in eerste instantie niet de bedoeling om een gastenverblijf te starten. Maar altijd heb ik me aangetrokken gevoeld tot gastvrijheid in de horeca. Zelfs toen ik nog in mijn eentje woonde, wou ik thuis al een gastenkamer openhouden. Eerst kwam Sandy echter op mijn pad en daarna kregen we onze twee kinderen. Zo duurde het uiteindelijk veel langer dan gedacht om mijn droom in vervulling te laten gaan. Maar kijk: intussen is onze B&B Back2Front tien jaar een feit. Met veel trouwe klanten, ook uit Torhout. Iedereen is welkom in ons paradijs.”

Appeltaart befaamd sinds tv-uitzending

In de B&B kunnen in vijf ruime kamers, elk met een eigen badkamer, maximum twaalf personen overnachten. “Meestal is het de bedoeling dat je in de privéwoning van de eigenaars verblijft, maar bij ons is dat anders”, zegt Katja. “Dat is net wat onze gasten zo waarderen: hun privacy. De kamers zijn met zorg ingericht in de grondig verbouwde vroegere stallingen. In het drukke seizoen heb ik hulp om te poetsen, maar voor de rest doe ik alles zelf, het hele jaar rond. Het ontbijt klaarzetten, vind ik de max. Dat zou ik niet uit handen willen geven.”

“Ik kan in alle bescheidenheid goed koken, weliswaar eenvoudige gerechten, vers en met een volle smaak. Elke zondag bak ik mijn befaamde appeltaart. Velen hebben dat onthouden van toen we in 2015 in het VTM-programma Met Vier in Bed te zien waren Nu nog blijft die taart populair.”

“We keren quasi om de maand naar Torhout terug. Vooral op bezoek bij Sandy’s ouders en bij mijn mémé Denise Vanbossele in de Karel de Ghelderelaan. Om bij te praten en uiteraard om de laatste nieuwtjes te horen.” (lacht)

Info: Back2Front

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier