Ex-Belgian Cat Sofie Hendrickx wordt physical coach bij ION Waregem

Sofie Hendrickx was tot twee jaar geleden een Belgian Cat.© ELD
Sofie Hendrickx was tot twee jaar geleden een Belgian Cat.© ELD
Redactie KW

Sofie Hendrickx, 14 jaar nationale ploeg, 118 interlands en 6 jaar kapitein van deze succesvolle Belgian Cats, komt de coachingstaff van Waregem versterken. De Deinse expert topsport bij Topsport Vlaanderen en fysiek trainer bij HIT in Sint-Martens-Latem gaat ook aan de slag in basketschool Groenhove in Waregem. “Vorig jaar had ik al een heel goed gesprek met hoofdcoach Frederic Claessens”, vertelt Sofie Hendrickx.

Het bestuur van ION Basket Waregem is al volop bezig met volgend seizoen. In voorbereiding van de nieuwe campagne gaat de club samenwerken met ex-Belgian Cat Sofie Hendrickx (34) die er de physical coaching voor haar rekening gaat nemen.

“Na dat gesprek met de hoofdcoach vorig jaar zijn we altijd contact blijven houden”, zegt Sofie. “Nu zijn we dus tot een overeenkomst gekomen om in mei aan de slag te gaan ter voorbereiding op de volgende campagne en het seizoen 2021-2022.”

“De gedrevenheid bij de club en het goede gevoel bij hun werking overtuigden me om deze stap te zetten. Er zit heel wat potentieel in hun gedreven jongeren. Aan deze talenten wil ik graag mijn ervaring doorgeven.”

“Hun programma zal deels uit conditietraining bestaan, preventie en functionele krachttraining naar basketbal toe. Dit willen we zo professioneel mogelijk doen, maar daarnaast zullen we ook over het menselijk aspect waken. Ook een workshop naar voeding toe zal opgenomen worden. Ook op dat vlak is het verstandig info te geven.”

Kapitein bij de Belgian Cats

Sofie Hendrickx gaat ook aan de slag in de basketschool Groenhove in Waregem. “Ook daar zijn fysieke trainingen aan de orde, en voor de jongeren (U14) is dit bewegingsschool. Daar werd een overeenkomst bereikt met verantwoordelijke Stijn Duyck.”

Sofie brengt heel wat ervaring mee naar Waregem. Het palmares van de ex-Belgian Cat oogt alvast indrukwekkend. “Ik startte mijn basketbalcarrière op jonge leeftijd bij Guco Lier. Vervolgens ging het naar onder andere BBC Boom (vicekampioen), Sint-Katelijne Waver (kampioen), Venetië, College TCU, het Franse Toulouse en Angers en het Zweedse Lulea. Daarna volgden nog drie jaar Namen (bekerwinst) en een jaar Charleroi.”

“De mooiste herinneringen heb ik wel overgehouden aan Zweden. We werden er kampioen maar de mix van het sportieve en het avontuurlijke, de mensen en mijn teamgenoten maakte het toch speciaal. Daar kijk ik heel graag op terug. Maar eigenlijk is elke ervaring op zich uniek.”

“Ook het succes van de Belgian Cats heb ik met vallen en opstaan meegemaakt. Als basketland stonden we superlang in de schaduw, maar ik ben toch trots dat ik als kapitein de Cats mee op de kaart heb mogen zetten. Met als kers op de taart de derde plaats op het Europees kampioenschap. In 2018 nam ik afscheid van dit stukje geschiedenis.”

Marathon lopen

“Ik denk dat ik heel tevreden mag terugblikken op mijn carrière en er alles uit gehaald heb. Ik ben verschillende jaren profspeler geweest en heb dus van mijn passie mijn job kunnen maken. Ik ben ook best trots dat ik in het buitenland kon spelen waar ik eveneens bakken ervaring kon opdoen. Ik ben zeker ook fier op mezelf dat ik me zolang gesmeten heb en samen een verhaal heb kunnen schrijven dat op zich heel bijzonder is.”

“Dit jaar wil ik, na de geboorte van mijn dochtertje Esmee op 24 september, vooral weer fit worden. Dat is mijn eerste doel. Indien de omstandigheden het toelaten, wil ik een kwarttriatlon afwerken in Zweden. In december staat de Marathon van Valencia op mijn verlanglijstje.”

“Ik heb altijd al een passie gehad voor het lopen. In een groepje lopen is echt zalig. Het is ook iets minder tijdrovend, en het voordeel is dat je zelf kiest wanneer.”

“Terug op het basketveld? Op dit moment wil ik vooral genieten van de tijd met mijn dochtertje. Ook dit wil ik goed doen. Indien de kriebel mocht terugkeren, dan zal dit bij Waregem zijn. Nu wil ik in de eerste plaats speelsters begeleiden. De EK campagne van de Cats in Valencia ga ik opnieuw als co-commentator meemaken voor Sporza. Ook heel leuk om te doen”, besluit Sofie Hendrickx. (ELD)

Zaterdag 27 februari om 20 uur: ION Basket Waregem – Basket Lummen.

Woensdag 3 maart om 20 uur: ION Basket Waregem – Kangoeroes Mechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier