Eva Waeyaert ruim jaar coördinator bij De Torenvalk: “Natuur en welzijn gaan hand in hand”

Eva Waeyaert: “Gemeenten zijn geweldige partners om een antwoord te bieden op de nood aan meer natuur.”© foto WME
Eva Waeyaert: “Gemeenten zijn geweldige partners om een antwoord te bieden op de nood aan meer natuur.”© foto WME
Tom Van Houtte

Een hele coronacrisis lang al zweren we met z’n allen bij uitstapjes in de vrije natuur om aan onze ophokplicht te ontsnappen. “Velen zijn tot het besef gekomen dat wat meer inzet voor een groene omgeving op zijn plaats is. Dat merken we aan ons snel stijgend ledenaantal”, zegt Eva Waeyaert van Natuurpunt De Torenvalk.

Je bent nu ruim een jaar coördinator educatie en ondersteuning bij Natuurpunt De Torenvalk. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Eva Waeyaert: “Het gaat om een deeltijdse job die heel wat taken behelst. Het educatieve luik vormt maar een vijfde van mijn tijdsbesteding. Ik heb het dan vooral over klassen een toffe en leerrijke halve dag in de natuur bezorgen. Voorlopig bleef dat beperkt tot een paar lagere scholen, wanneer de coronamaatregelen het toelieten. We trokken naar het biotoop van de kamsalamander en leerden hoe diertjes zich voorbereiden op de winter en hoe wij hen daarbij kunnen helpen. We speelden spelletjes, deden aan natuurbeheer en maakten vogelvoederplaatsjes met gerecycleerd of natuurlijk materiaal en winterschuilplaatsen voor amfibieën. Op korte termijn gaan we met klassen uit het secundair aan natuurbeheer doen, al is het de bedoeling dat die educatieve pakketjes straks in het mandje van onze natuurgidsen belanden.”

Dat doet me vermoeden dat je nog veel meer omhanden hebt.

“Ik sta ook in voor blokondersteuning. Onze werking is opgedeeld in diverse blokken, zoals communicatie, natuurstudie en -bescherming, natuurbeheer en landschapszorg… Het spreekt voor zich dat die werkgroepen voor diverse zaken het secretariaat nodig hebben en dan sta ik paraat.”

Je ontfermt je ook over het gemeentelijk actieplan.

“Gemeenten zijn geweldige partners om een antwoord te bieden op de nood aan meer natuur in de buurt. Met De Torenvalk hebben we goed nagedacht over laagdrempelige natuuracties die we samen met de gemeenten kunnen realiseren, zo vergroten we ook het draagvlak.”

Waarvoor je helemaal niet uit je kot hoefde, waren de anders zo talrijke werkdagen. Allemaal opgeschort door corona.

“Toch hebben we niet stilgezeten en zijn we, met respect voor de coronamaatregelen, uit ons kot gekomen. Inmiddels zijn er al beheerders die werkdagen hebben georganiseerd, maar dan in bubbels van vier en na inschrijvingen. De natuurverkennerscursus zal hopelijk kunnen starten op 24 april.”

“Als het correct aangepakt wordt, heb ik niets tegen bosbeheer”

“Het grootste verlies zal de Dag van de Natuur zijn geweest, maar ook dat werk wordt geleidelijk ingehaald. Zo zal een klein team binnenkort een hectare aanplanten in de Vorte Bossen. Ook het Agentschap Natuur en Bos steekt op dat vlak een tandje bij. In de Meikensbossen is er vier hectare bijgekomen en er gingen ook 5.000 stuks plantgoed in de grond in de Vagevuurbossen.”

Nu je het over het Vagevuurbos hebt: een regionale vzw verzet zich daar tegen wat voor het Agentschap Natuur en Bos een noodzakelijke dunning is, maar voor hen een ongeoorloofd kappen van een belangrijke groene long. Hoe kijk jij tegen dat soort natuurdiscussies aan?

“Als het correct wordt aangepakt, heb ik niets tegen bosbeheer. Wij als mens hebben ook onze plaats in het ecosysteem van het bos. Ik vergelijk ons graag met olifanten in het oerwoud. Terwijl zij door het bos lopen, duwen ze ook bomen om. Dat zorgt voor open ruimte, meer licht en geeft bloemen, insecten, jonge bomen en zo meer kansen. Een meerwaarde voor het bos en dat is de rol die hier voor de mens is weggelegd.”

Waar en wanneer kreeg je passie voor de natuur vaste vorm?

“Ik groeide op in Kruisem, aan de rand van het Lozerbos, waar ik niet alleen konijnen, maar ook vossen zag opduiken. Ik herinner me dat in onze tuin een gaai woonde. In mijn tienerjaren verlieten we met het gezin Kruisem en wou ik voor sociaal werk gaan. Ik maakte die studies ook af, maar kwam al snel tot het besef dat natuur en welzijn echt wel hand in hand gaan. Daarom volgde ik aan Hogeschool Gent de opleiding agro- en biotechnologie afstudeerrichting groenmanagement.”

Het staat op je af te lezen dat je het naar je zin hebt in deze job.

“Ik vind het een luxe om ondanks alle coronaproblemen actief te kunnen blijven voor een vereniging die ook in deze moeilijke tijden nog altijd alles doet wat ze kan voor een betere natuur.”

Jullie houden niet gewoon stand, het aantal leden stijgt sneller dan ooit.

“Veel mensen zijn tot de vaststelling gekomen dat wat meer inzet voor een groene omgeving op zijn plaats is. Sinds oktober mogen we dagelijks gemiddeld een nieuw gezin bij onze leden verwelkomen. In 2020 trokken we ruim 100 nieuwe leden aan, véél meer dan de 16 en 5 in respectievelijk 2019 en 2018. In de eerste maanden van 2021 telde Ludo Van Steenhuyse, die dat allemaal netjes bijhoudt, alweer meer dan 40 nieuwkomers. Je merkt de gestegen belangstelling voor groen ook aan de drukte in het Meikensbos. Het zou niet slecht zijn, mocht er snel werk worden gemaakt van een Tielts stadsrandbos, zodat we natuurliefhebbers en wandelaars beter kunnen spreiden.”

Privé

Eva Waeyaert (31) is afkomstig van Kruisem. Een kleine tien jaar geleden ruilde ze Oudenaarde voor Lichtervelde, waar ze woont met haar man Kevin Colpaert, hun drie honden en vijf katten.

Loopbaan

Vooraleer iets meer dan een jaar geleden bij Natuurpunt De Torenvalk aan de slag te gaan als coördinator educatie en ondersteuning werkte ze als loopbaanbegeleider bij ABVV West-Vlaanderen en bij De Lochting vzw in Roeselare.

Vrije tijd

Eva vindt je vaak in haar tuin, waar ze volgens de principes van de permacultuur een grasvlakte aan het omturnen is tot een voedselbos. Ze zet zich ook in voor het Lichterveldse Buurtpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier