Erik Naert brengt geschiedenis van Zandvoorde in beeld met verhalenboek

Redactie KW

Op 21 maart verschijnt het verhalenboek ‘Zandvoorde Ondersteboven’ van Erik Naert. Daarmee brengt Erik de geschiedenis van Zandvoorde in kaart.

Erik was in het bezit van heel wat eigen documentatie. Hij was 50 jaar lang correspondent voor Het Volk, het Nieuwsblad en voor De Zeewacht. Voor elke letter van het 26-letters tellende alfabet koos Erik een thema.

“De verhalen worden verteld door een mythisch figuur, schaapherder Ferdinand. Hij bezit het eeuwig leven en vertelt allerlei verhalen over het ontstaan van Zandvoorde. Zo wordt elk thema verder uitgewerkt met weetjes en verhalen.”

Een jaar lang dook Erik in allerlei documenten, snuisterde hij in allerlei kranten en tijdschriften en bezocht hij erg vaak Wikipedia op het internet. “Zo vond ik vaak tegenstrijdige zaken“, gaat Erik verder. “Om een voorbeeld te geven: het ontstaan van de Keignaert. Daar bestaan verschillende verhalen over. Ik maakte met meer dan 50 dorpsgenoten een praatje om aan de volledige waarheid te komen rond de verschillende thema’s. Het rijke archief van Rachel Willems en Rachel Volcke waren voor mij de grootste bron.”

Heemkring Santforde

Erik maakte twee powerpointpresentaties voor de Heemkring Santforde. De eerste over Zandvoorde in beeld en de tweede over de Grintweg. “Na elke voorstelling vroeg men of er een boek van zou komen. Dat zag de heemkring niet zitten en zo heb ik op eigen houtje het initiatief genomen om een boek uit te brengen“, verduidelijkt Erik het ontstaan van zijn boek.

“Ik heb in Zandvoorde echt geleefd. Ik was ooit voorzitter van het gemeentelijk feest- en sportcomité, dat door de fusie in 1971 opgedoekt werd. Daarnaast was ik lid van de wijkraad, lag ik aan de basis van de Zwaantjes Roller Club en richtte ik de KSA in Zandvoorde op. En ja, ik was ook nog dirigent van het jongerenkoor ‘Blij Zijn’.

Beperkte oplage

Het verhalenboek van Erik wordt in eigen beheer en in beperkte oplage uitgegeven. Het verschijnt op 21 maart 2020.

Het boek wordt volledig in kleur uitgebracht en kost 20 euro. Reserveren, bestellen en afhalen, kan bij Erik thuis in de Klimoplaan 13. Bestellingen kunnen telefonisch doorgegeven worden via 0478 26 02 66 of via email op erik.naert@pandora.be. (JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.