Eric en Bea starten een gloednieuwe kinderboerderij in Koekelare

Bea Deryckere en Eric Van Damme: "Onze cafetaria kan ook gereserveerd worden voor feesten." © foto Coghe
Bieke Cobbaert

Eric Van Damme en Bea Deryckere hebben grootse plannen met de voormalige Koekelaarse Paardenmelkerij langs de Catstraat. Als alles volgens plan verloopt, openen ze er in de paasvakantie kinderboerderij De Pluimhoeve. “We willen iets bieden wat op andere kinderboerderijen nog niet te vinden is”, ligt het koppel zijn ambitieuze plannen hier in primeur toe.

De kogel is nog niet helemaal door de kerk, want de gemeenteraad moet de aanvraag halverwege februari nog goedkeuren, maar daar zien Eric Van Damme (55) en Bea Deryckere (53) niet echt problemen in. “Hier verlangt Koekelare al twintig jaar naar, de burgemeester heeft het ons zelf gezegd”, begint Eric.

Tot enkele maanden geleden baatten hij en Bea het tuincentrum Rik’s Quality Plants uit in Wijnendale. “Ik ben al meer dan dertig jaar actief in tuinaanleg en -onderhoud. Ik verhuur ook planten, maar ik had te weinig plaats en daarom keken we uit naar een nieuwe locatie”, begint Eric.

Vorige zomer botsten hij en Bea op dé oplossing voor hun probleem: de Koekelaarse Paardenmelkerij langs de Catstraat. Die werd jarenlang uitgebaat door Marc en Marleen Pattyn. “De hoeve was te koop en sinds september 2018 is die van ons. Al zijn we pas vorige week met onze 17-jarige zoon Ruben naar hier verhuisd.”

Helemaal ingeburgerd

Koekelare was nieuw voor Eric, afkomstig van Moerkerke, en Bea, afkomstig van Jabbeke. “Maar we zijn meteen begonnen met onze inburgering om kennis te maken met de bevolking. Zo hebben we onder meer geholpen tijdens het nazomerfestival. Ondertussen voelen we ons hier al helemaal thuis.”

Er komt een speeltuin buiten, maar ook binnen. Mensen moeten hier heel het jaar terecht kunnen

Het koppel zag in de paardenmelkerij meteen potentieel om er een kinderboerderij van te maken. “Ik kom uit een landbouwersgezin en ook Bea is een echte dierenvriend. Een kinderboerderij ligt ons helemaal!”

En dat Bea en Eric veel plannen hebben met hun kinderboerderij, staat als een paal boven water. “We willen er niets minder dan een volwaardige kinderboerderij van maken, met alles erop en eraan. Maar we willen ook iets bieden wat andere kinderboerderijen niet hebben. Zo zullen we enkele dieren in onze stallen hebben die je niet overal vindt, er zal hier ook heel wat te doen zijn in de winter voor de kinderen want de meeste dieren zullen in de stallen zitten én de kinderen zullen hier ook kunnen ravotten in het stro. We willen ook om de twee weken een nieuw springkasteel zetten, zodat het nieuw blijft.”

De Pluimhoeve

De kinderboerderij, die De Pluimhoeve wordt gedoopt – naar het gehucht De Pluim in Koekelare – zal een buiten- én een binnenspeeltuin hebben. “In de cafetaria zullen de mensen kunnen genieten van een pannenkoek en een wafel, maar de cafetaria kan ook gereserveerd worden voor allerlei feesten zoals communiefeesten, babyborrels en zelfs voor vergaderingen. Ook de verenigingen willen we een thuis bieden.”

Varkens, hoenders, pauwen, hanen, kwartels, konijnen, cavia’s… Eric en Bea hebben het nu al allemaal in huis gehaald. “Er komen natuurlijk ook schapen, pony’s en ezels bij.”

Pasen

Het koppel is momenteel druk bezig, maar wil openen in het weekend voor Pasen. “Momenteel zijn we nog volop bezig met enkele aanpassingen te maken. Zo zullen we nog de cafetaria isoleren en een groot terras aanleggen. Voorts maken we ook nog werk van de speeltuinen. En we hebben net een oude paardenkar aangekocht, waar kinderen op kunnen ravotten. Maar die meer dan 100 jaar oude kar kan ook gebruikt worden voor communieshoots.”

En Eric en Bea hebben nog meer plannen. “We zouden ook graag in de weekends optredens organiseren met zangers en zangeressen. Niet de allerbekendste natuurlijk, maar wel degelijke artiesten die optreden in bijberoep.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.