https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Eric Debersaques al sinds 1958 gepassioneerd door fotografie

Eric Debersacques met zijn fototoestel in de aanslag.© Frank Meurisse
Eric Debersacques met zijn fototoestel in de aanslag.© Frank Meurisse
Redactie KW

Eric Debersaques uit Lendelede is al vele jaren een échte fotoliefhebber. Voor de gepensioneerde slager een passie. “Ik wil aan mijn hobby vooral heel veel plezier beleven en dit delen met zij die het willen”, zegt hij.

Eric Debersaques (76) uit de Elfde Julilaan is de weduwnaar van Magda Viaene die in 2011 overleed. Hij is de vader van Wim, die getrouwd is met Ann Lagae, en de grootvader van Marie en Tine.

“Na de lagere school begon ik als slagersjongen met een leercontract en volgde later specialisaties charcuterie en traiteur bij Syntra West”, zegt Eric. “Ik werkte altijd in dienstverband. De laatste 10 jaar van mijn beroepsloopbaan maakte ik de charcuterie voor Vleeswaren Vens uit Lendelede. Ik ging op mijn 58ste met brugpensioen, na een carrière van 44 jaar.”

Expo 58

De interesse voor de fotografie ontstond bij Eric vlak na de lagere school, in 1958. “Meer bepaald door ‘Expo 58’ op de Heizel in Brussel. Ik las veel boeken over fotografie. Een toestel kopen, was voor mij toen te duur. Maar tijdens mijn legerdienst in 1963-64 leerde ik foto’s nemen met het fototoestel van een soldatenmakker die zelf niet zo goed overweg kon met zijn camera.”

“Dat was dé start van mijn hobby en ik kocht toen zelf een heel eenvoudig en betaalbaar toestel. In de loop der jaren zijn er dan uiteraard betere en professionelere camera’s de revue gepasseerd, een fotoamateur waardig.”

Seniorennet

Eric fotografeert eigenlijk alles. “Met toch een voorkeur voor de mens, zijn werk en zijn omgeving. Ik omschrijf het wel eens als een mix van journalistieke en heemkundige fotografie. Ook landschappen kunnen me wel boeien, maar portretfotografie is dan weer niet mijn ding, al heb ik er ook wel eens van geproefd.”

Eric heeft ook een eigen website. “Met de voor mij toepasselijke naam www.kiekmaar.be . Eigenlijk een logisch gevolg van mijn zoektocht naar wat men allemaal met een computer kan doen. Toen ik mijn eerste computer kocht in 1996 was ik ervan overtuigd dat je met dat ‘ding’ meer kon doen dan alleen spelletjes spelen. Het eenvoudige ‘Hello World’ computerprogramma sprak mij aan, ik leerde html en zette mijn eerste stappen om een website te bouwen. Ik werd zelfs verkozen als webmaster van de maand op Seniorennet”, vertelt hij trots.

“Ik verzorgde ook jarenlang de schoolwebsite van de basisschool Lendelede en bouwde de website voor de heemkundige kring Lethae.”

Geen wedstrijden

Eric heeft met zijn fotografie geen commerciële bedoelingen. “Ik wil er alleen als hobby plezier aan beleven en de wereld rondom mij vastleggen zodat wie dat wil daarvan kan meegenieten. Fotowedstrijden of -competities interesseren me niet. Ik hoor van veel mensen dat ik goed bezig ben. Dat is voor mij meer dan genoeg en ik wil het ook zo houden.”

“Laat de medailles en de titels maar voor anderen. Ik bewonder vaak hun werk en steek er als autodidact, die veel fotowijsheid uit boeken haalde, ook nog wat van op. Trouwens, ik ben een volledige autodidact. Mijn archief bestaat uit meerdere duizenden dia’s, zelf ontwikkelde clichés en digitale bestanden.”

Eric heeft een bijzondere band met kunstsmeden. “Ik blijf in nauw contact met hen en heb er ook een warme vriendschap mee. Verleden jaar omtrent deze periode was ik nog in Frans-Catalonië, meer bepaald in Arles-sur-Tech en Pallalda waar een van hun kunstsmeedwerken officieel werd ingehuldigd op de toeristische ‘Route du fer’.”

“Met de fotoclub ‘Fotovrienden Lendelede’ nam ik wel al aan een drietal tentoonstellingen deel. Solo zie ik dat niet zitten, tenzij er ergens een mecenas rondloopt die me financieel een duwtje in de rug geeft. Vroeger nam ik met de werkgroep ‘Heden en Verleden’ ook al deel aan het fotokijkboek en de diamontage over Lendelede.”

Archief digitaliseren

Het afgelopen jaar hield Eric zich vooral bezig met het digitaliseren van zijn archief. “Veelvuldig wandelen zat er niet in en ik bleef zoals gevraagd in mijn kot. Ik had dus tijd zat om foto’s te digitaliseren en sommige foto’s, vooral uit en over de gemeente, te publiceren op de facebookpagina Ge zit nen echte Lendelenoare oi je . Het regelmatig zien verschijnen van oude en voor velen historische foto’s, weekte iets los bij mij en vele anderen.”

Wie meer wil weten over Eric, kan op zijn website kijken of mailen naar eric@kiekmaar.be .

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten