Ensemble, vinylplaat, belevingsroute én biertje voor Adriaen Willaert

Tore Tom Denys (midden) stelde samen met burgemeester Kris Declercq en schepen Dirk Lievens de eerste LP van Dionysos Now voor. (foto SB)© Stefaan Beel
Tore Tom Denys (midden) stelde samen met burgemeester Kris Declercq en schepen Dirk Lievens de eerste LP van Dionysos Now voor. (foto SB)© Stefaan Beel
Bart Crabbe
Bart Crabbe Medewerker KW

Er is een nieuw projectplan klaar om het muzikaal erfgoed van Adriaen Willaert, één van de belangrijkste renaissance componisten én Rumbekenaar, te valoriseren. Maestro Adriano moet nog zichtbaarder worden in zijn geboortestad en zijn oeuvre moet wereldwijd meer weerklank krijgen. Als dat lukt kan er meteen getoost worden met een Vuillaert, een heus Willaertbiertje.

Adriaen Willaert werd in 1490 geboren in Rumbeke en dus koos cultuurschepen Dirk Lievens het kasteel in het Sterrebos uit om het nieuwe projectplan rond de componist voor te stellen. “Nadat het lange tijd stil was rond onze beroemdste inwoner, heeft het stadsbestuur beslist om een tandje bij te steken om dit muzikaal erfgoed beter in de verf te zetten. Het is niet langer genoeg om een Adriaen Willaertstraat en een Adriaen Willaert muziekacademie te hebben. In 2017 werd een gelijknamige Marnixring opgericht en werd een buste van Willaert geplaatst aan de zuidgevel van de Sint-Michielskerk.”

“Een jaar later zijn we gestart met het uitreiken van de Adriaen Willaert Awards maar we willen nog verder gaan en hebben een plan op twee sporen uitgewerkt. Er is vooreerst het Dionysos Now Project. Dit is een nieuw ensemble dat stadsgenoot Tore Tom Denys heeft opgericht.”

Zanger en trompettist Tore Tom Denys woont al jaren in Wenen en hij richtte dit zeskoppig ensemble op speciaal met de bedoeling de a-capella muziek uit de renaissance bekender te maken bij het publiek. “Daarbij kon ik niet rond mijn stadsgenoot. Ik wil graag de passie en het vuur Adriaen Willaert weer doen opflakkeren. We beseffen niet genoeg hoe belangrijk hij is geweest. Hij was 35 jaar kapelmeester aan de San Marcobasiliek in Venetië. Zijn muziek overspoelde dankzij de boekdrukkunst de hele wereld en al wie naam wou maken in de muziek trok naar Willaert in Italië om zich bij te scholen”, aldus Tore Tom Denys.

Milieuvriendelijk vinyl

“Met Dionysos Now wil ik aantonen dat de vocale polyfonie heel spannende muziek is. We kiezen dan ook voor een frisse, hedendaagse aanpak. Het doel is de muziek zo te brengen dat ze als vernieuwend bij de luisteraar aankomt. We starten met een wereldpremière. We namen de Mis van Willaert digitaal op. We zijn praktisch zeker dat ze sinds de renaissance niet meer is uitgevoerd. Samen met Evil Penguin Records uit Mechelen hebben we er voor gekozen om dit op een ecologisch verantwoorde manier te doen door geen CD’s te maken waardoor we de productie van plastic helpen verminderen. Het wordt dus een LP, een gelimiteerde editie op vinyl met groen label en de opname wordt ook gelanceerd via de bekende digitale platforms als Spotify, Deezer of Applemusic.”

“Tandje bijsteken om bekendste stadsgenoot te promoten”

Maar er is meer, gaat schepen van cultuur Dirk Lievens verder: “Er komt weldra een digitale belevingsroute waar kennis wordt gemaakt met de muziek van Willaert en de diverse facetten van zijn leven. Dit project wordt uitgewerkt door Twice. Je moet het zien als een audio- of podcastwandeling. Op acht locaties zal je via een QR-code een duidelijke verhaallijn horen met aandacht voor het verleden maar ook met links naar het heden. Tore Tom Denys zal de wandelaar als een soort interviewer, verteller en promotor van de polyfone muziek meenemen in de voetsporen van onze beroemde stadsgenoot. We hopen zo ons muzikaal erfgoed opnieuw op de nationale en internationale kaart te zetten”, besluit Dirk Lievens.

Vuillaert van 7,7 %

En om dat allemaal te vieren kan er ook geklonken worden met een nieuw fris streekproduct. De Vuillaert is een blond biertje van 7,7 procent dat gebrouwen wordt op basis van de pasta van Soubry die de mout vervangt. De brouwers van BOM Brewery-Triporteur uit Roeselare voegden Italiaanse kruiden en frisse sinaasappels, l’arancio Biondi di Fondi, toe aan hun brouwsel om de link te leggen met het Italië van Willaert.

De vreemde naam Vuillaert heeft een historisch betekenis. De letter w bestaat niet in het Italiaans en dus was de naam Willaert lastig uit te spreken in Italië. In geschriften moest men zich behelpen door een letter v naast een u te plaatsen. Willaert werd dus Vuillaert. Om alle moeilijkheden en verwarring te vermijden werd hij meestal gewoon Maestro Adriano genoemd, een terechte titel voor Roeselares beroemdste inwoner. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier