Engelse Maddy Heath Kelly volgde de liefde naar Koekelare: “Parachutespringen bracht ons bij elkaar”

Maddy Heath Kelly en haar vriend Angelo Declerk. © BC
Bieke Cobbaert

Van Exeter via Sri Lanka, India, Nepal, Maleisië, Singapore, Vietnam, Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië en Bali belandde Maddy Heath Kelly in Koekelare. Ze volgde de liefde en geeft ondertussen yogales. “Ik volgde een opleiding tot yoga-instructeur op wereldreis in Bali.”

Maddy Heath Kelly (32) is afkomstig uit Exeter, een dorp in het zuidwesten van Engeland. Vier jaar geleden liep ze Koekelarenaar Angelo Declerck (29) tegen het lijf op een skydiving evenement in Duitsland. Ze deelden meer dan hun gemeenschappelijke passie voor parachutespringen of skydiven en de liefde hing niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk in de lucht. De twee werden al snel een koppel en pendelden heen en weer over de plas.

We droomden er allebei van om een wereldreis te maken. In januari 2018 zijn we vertrokken en op een jaar tijd hebben we tien landen bezocht: Sri Lanka, India, Nepal, Maleisië, Singapore, Vietnam, Nieuw-Zeeland, Australië, Indonesië en Bali. Wat de aanraders zijn? Wie houdt van een actieve vakantie maar ook van cultuur, raad ik Nepal aan. Dat land heeft een enorme indruk nagelaten op ons.

Maddy en Angelo op de Thorong La in Nepal, de hoogste bergpas ter wereld.
Maddy en Angelo op de Thorong La in Nepal, de hoogste bergpas ter wereld.© GF

Wie liever een beetje van alles heeft en naast natuur en cultuur ook wil relaxen op een hagelwit strand, moet naar Sri Lanka. Dat is écht een topland. Het heeft alle moois van Bali, maar is minder toeristisch. Ook al vonden we Bali zeker ook erg de moeite. Het is daar dat ik een cursus yoga heb gevolgd. We waren toen al vier maanden aan het reizen en ik had nood aan een bezigheid, iets voor mijn geest. Een maand lang heb ik er een intense opleiding gevolgd, onder meer gegeven door boeddhistische monniken. Yoga-instructeurs van hier bij ons trekken naar daar om die cursus te volgen, dat wil toch al iets zeggen. Ik had de smaak voor yoga zo te pakken dat ik, eenmaal terug thuis in Engeland, zelf les begon te geven.”

In de psychiatrie

En laat het net yoga zijn die hier in West-Vlaanderen voor een inkomen zorgt voor Maddy. “In Exeter werkte ik als psychiatrisch verpleegkundige. Ik weet dat er hier vraag naar is psychiatrisch verpleegkundigen, maar ik voel me nog niet klaar daarvoor. Ik ben hier vijf maanden en heb me meteen ingeschreven voor een opleiding Nederlands voor anderstaligen aan Scala in Kortrijk. Momenteel heb ik twee intensieve modules achter de rug. In totaal heb ik vier weken lang elke dag zeven uren Nederlandse les gekregen.”

Overal West-Vlaams

Maddy blijft er zelf zeer bescheiden onder, maar ze spreekt echt al goed Nederlands. “Bedankt, ik doe mijn best. Maar eigenlijk ben ik niet altijd zoveel met dat Nederlands. Eens je de deuren van de school achter je dichttrekt, hoor je alleen West-Vlaams spreken. (lacht) Als Angelo spreekt, versta ik daar niets van. Dus blijven we gewoon Engels spreken met elkaar. Maar het is absoluut een noodzaak dat ik Nederlands ken, en niet alleen voor in mijn lessen.”

Maddy geeft les in The Monkey Tree en Sousvenir in Roeselare, Yogfit in Izegem en Nua in Kortrijk. “Ik ben zeer blij dat ik yogales kan geven, want aangezien ik nog niet klaar ben om in een ziekenhuis aan de slag te gaan, had ik wellicht aan de slag gemoeten in een fabriek of de horeca. Ik heb niets tegen fabriekswerk of de horeca, maar het is niets voor mij. Het begint los te lopen met de yoga, maar er kunnen wel nog wat extra uurtjes les bij. Ik geef ook les één op één, workshops en lessen op het werk of op school, privé groepslessen, yogafeestjes…”

Angelo, met wie Maddy in de Hovaerestraat woont, komt er bij. “Het was eigenlijk het plan dat ik naar Exeter zou verhuizen. Maar we hebben dat plan later bijgesteld. Door het referendum voor de Brexit was mijn toekomst daar heel onzeker. Het was voor Maddy makkelijker om naar hier te komen. Ik werk als torenkraanmonteur, in Exeter heb je geen torenkranen. Dan zouden we al naar Londen moeten verhuizen. Ook met mijn diploma van elektricien zou ik er niet veel zijn of ik zou nog extra cursussen moeten volgen.”

Indiase afvalbergen

“We hebben de voor- en nadelen afgewogen. Maddy haar familie woont op een uur afstand, mijn familie woont dichtbij. Als we een kindje willen, is dat interessant natuurlijk. Onze passie is skydiven en daarvoor moet je in België of op het vasteland in Europa zijn. Nu moet Maddy niet meer de plas oversteken voor haar hobby. Hier in West-Vlaanderen is alles dichtbij. Is er een verlengd weekend, dan staan we meteen in Frankrijk, Duitsland of Nederland. Ja, we hebben het hier nog zo slecht niet hoor in Vlaanderen. Dat merk je als je een jaar op wereldreis bent. Die reis heeft mij blik op duurzaamheid en spaarzaamheid verandert. We sorteren nog meer, zijn er nog meer bewust van wat voor vuiligheid wij maken en proberen dat dus ook zo weinig mogelijk te doen. In India hebben we bérgen plastiek gezien. Mensen zaten op de trein te eten en hun afval gooiden ze gewoon door het raam.”

Wilde paarden

Na vijf maanden is Maddy al gewend aan het leven onder de Koekelaarse kerktoren. “Ik mis wel enorm de natuur van Exeter. De heuvels, de kliffen, het groen, de wilde paarden,… Thuis in Exeter kon ik gemakkelijk vier à vijf uren wandelen zonder ook maar één iemand tegen te komen. Hier is dat onmogelijk. Maar ja, daar tegenover staat dan wel wel de heerlijke Belgische chocolade en het lekkere bier. (lach) Iets waar ik nog niet aan gewoon ben? Ik heb een integratiecursus gevolgd en daar zei werkelijk iedereen hetzelfde: West-Vlamingen zijn afstandelijk. Op straat kijken ze liever weg of naar de grond dan dat ze goedendag zeggen of je aankijken. Maar dankzij de yogalessen heb ik wel geleerd dat de mensen open, los en vriendelijk zijn eens je ze leert kennen.”

Info : www.facebook.com/yogametmaddy

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.