Eindigen in schoonheid: Joost Deseyn wandelt laatste keer voor Diabetesliga

Joost Deseyn poseert voor de laatste keer samen met de organisatoren en de vele vrijwilligers van de wandeltocht. © GBA
Redactie KW

Al jaren is er in Avelgem de jaarlijkse wandeltocht van Joost Deseyn in samenwerking met de Diabetesliga Kortrijk. Helaas was het dit jaar de laatste keer, maar men kan terugblikken op een zeer geslaagde dag, waardoor het evenement in schoonheid eindigt. Maar liefst 937 wandelaars waren er om Joost een hart onder de riem te steken.

Joost Deseyn, broer van kersvers burgemeester van Avelgem Lut Deseyn, is met zijn 54 jaar een fervente wandelaar en een bekende figuur in Avelgem. Al 25 jaar is hij lid van de Oudenaardse wandelclub Hanske de Krijger. Dit jaar heeft hij al 110 wandeltochten op de teller staan.

Ondanks zijn beperkingen slaagt Joost erin om zich steeds zelfstandig met de fiets, bus, tram of trein te verplaatsen. Gesteund door de hechte familiale banden bereikt Joost zeer veel. De man woont nog thuis, maar ook daar kent hij zijn taken zoals afwassen, onkruid wieden, de vloer vegen en de vuilnis buiten zetten. Wanneer hij niet gaat wandelen, vindt men hem steevast bij de Avelgemse basket als vrijwillige medewerker. Ook zijn wekelijkse bezoekjes bij oudere, alleenstaande mensen vergeet hij nooit. Tijdens de week, overdag, werkt hij bij de groendienst van Waak in Kuurne.

Voor de jaarlijkse wandeling was Joost de initiatiefnemer. Al lang droomde hij van een eigen wandeling. Uiteindelijk werd in 2008 de eerste stap gezet. Hierover werd bij de gemeente goed nagedacht en met de samenwerking en sponsoring van de sportraad en de provincie West-Vlaanderen ging de eerste wandeling van start op paasmaandag. Vijf jaar na elkaar was die dag een feestdag voor Avelgem.

Vele vrienden

Door de vriendschap met Robbie Courtens kwam Joost in 2013 in contact met Yvan Courtens, de voorzitter van de Diabetesliga Kortrijk. In samenspraak met Francky Platteau, diensthoofd sport, kwam men tot een samensmelting met de Liga en werd de wandeltocht georganiseerd met de bedoeling steun te bieden aan de Diabetesliga Kortrijk. Joost was onmiddellijk akkoord, het goede doel was voor hem het belangrijkste. Enkel de datum werd verplaatst naar de tweede helft van november, de Dag van de Nationale Diabeteswandeling. Vanaf die dag was een 700-tal wandelaars steeds op de afspraak. Al die jaren is Joost bijzonder dankbaar dat hij kon rekenen op de vele vrijwilligers die kwamen helpen met de bepijling, catering, inschrijvingen… Dit waren de familie, vrienden, buren, mensen van de Liga, leden van de sportraad en ook vooral Herman Naessens, die van dag 1 voor de gratis reclameborden zorgde, en Daniel Deman die lid is van de wandelclub Hanske de Krijger en Joost al die jaren voor honderd procent bijstond.

De laatste

Ondanks de grote steun van zijn familie werd toch beslist dat dit de laatste wandeling zou zijn. Joost had vorig jaar kort voor de wandeling met een hevige maagbloeding te kampen. Volgens de dokter zou de oorzaak hiervoor te zoeken zijn bij de vele stress die Joost had met de voorbereiding van zijn wandeltocht. Komt daarbij dat Yvan Courtens zijn taak als voorzitter bij de Diabetesliga in Kortrijk zal stopzetten. In samenspraak met Joost werd dan beslist dat op 18 november 2018 de laatste wandeltocht zou plaats vinden.

Dankbare mama

Het weer was prachtig, er waren vele wandelaars, alle vrijwilligers waren op post, de dag en het evenement konden in schoonheid afgesloten worden. Dat Joost verder zal doen met zijn wandeltochten, daar lijdt geen twijfel. Wandelen is zijn leven.

De moeder van Joost, Ghislaine, was onder de indruk van de grote opkomst. “Ik wens vooral nog iedereen te bedanken die Joost hebben gesteund gedurende die tien jaar. Ik ben ook trots op mijn gezin. Steeds stonden zijn broer en zussen klaar om Joost bij te staan tijdens de toch drukke dagen voor de wandeltocht en de dag zelf. Voor Joosts gezondheid is het beter zo, maar het is en blijft een schat van een gast, die vooral leeft voor en met zijn medemensen”, aldus de mama van Joost. (GBA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.