Einde van parochiefederatie Poperinge-West

De parochiefederatie Poperinge-West, die bestond uit zeven parochies, hield op te bestaan. De drie actieve priesters werken nu verder onder de vleugels van pastoor-deken Miguel Dehondt van de pastorale eenheid Sint-Bertinus Poperinge.

Ludo Lepee bij de Sint-Bavokerk. (foto MD)
Ludo Lepee bij de Sint-Bavokerk. (foto MD)

Het zijn droeve tijden voor mensen die er wekelijks op gebrand zijn om naar de misviering te trekken. Door de opgelegde coronamaatregelen mogen er amper 15 gelovigen de mis volgen. Veel gelovigen durven echter niet naar de kerk te gaan uit angst om het virus op te lopen. En alsof corona nog niet genoeg opofferingen vraagt, is er nu ook de opheffing van parochiefederatie Poperinge-West met de parochies Watou, Abele, Sint-Jan-ter-Biezen, Roesbrugge, Haringe, Proven en Krombeke. De zeven parochies worden net als de parochies van Poperinge centrum en die van Vleteren opgenomen in de pastorale eenheid Sint-Bertinus Poperinge.

Pensioen

Priester Erik Ingelaere (80), die als pater Scheutist tot in 2003 werkzaam was op de Filippijnen, werd toen benoemd tot pastoor van Proven en Krombeke. Pastoor Ludo Lepee (72) kwam na lesopdrachten in het college in Veurne uit de parochie Eggewaartskapelle naar Watou in 1994. Hij verzorgt nu de erediensten in de parochies Watou, Abele en Sint-Jan-ter-Biezen. Sinds 1 januari zijn beide priesters met pensioen, maar ze zullen nog in hun parochies blijven wonen en zolang als de gezondheid het toelaat er de kerkdiensten verzorgen. Ludo wordt meewerkend priester en blijft actief in Watou en de andere twee parochies. In Proven zou er echter alleen nog mis zijn op de eerste en derde zondag en in Krombeke op de tweede en vierde zondag, telkens om 10 uur.

Sint-Antonius

In januari en februari zijn er in de ruime regio ook enkele winterkermissen, met daarbij ook meestal een kerkelijke noveen en andere vieringen. De opener van die vier winterheiligen is traditioneel Sint-Antonius die wordt gevierd in Sint-Jan-ter-Biezen. Tijdens de voorbije jaren kon pastoor Ludo Lepee altijd de gelovigen in de drie parochies Abele, Watou en Sint-Jan-ter-Biezen motiveren om in grote getale dagelijks naar de noveenmissen te komen.

“Ik wil die traditie heel graag verder zetten door de misvieringen te streamen”, vertelt Ludo Lepee. “Er is echter geen wifi in Sint-Jan-ter-Biezen, maar die is er wel in Watou. Als ik de vieringen verzorg vanuit Watou, kan ik hopelijk niet alleen de gelovigen van andere jaren bereiken, maar misschien ook enkele nieuwe mensen. Er wordt immers toch overal gemeld dat er door het coronavirus ook een soort andere spirituele beleving is gekomen.” (PC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.