Eeuwelinge Martha geniet volop in wzc ’t Ponton

Foto LB
Redactie KW

Martha Markey werd op 15 mei 100 jaar. Het was een dag waar ze al lang naar uit keek. Ze vierde haar 100ste verjaardag samen met haar familie en medebewoners van het woonzorgcentrum ’t Ponton en kreeg bezoek van de burgemeester van Oostende Bart Tommelein en schepen Hina Bhatti.

Martha werd geboren in Oudekapelle (Diksmuide) en is de oudste van drie kinderen. Haar ouders verhuisden naar Frankrijk, waar ze een groot stuk van haar jeugd doorbracht. Toen ze 13 jaar was ging het gezin met drie dochters aan de kust wonen in Koksijde. Haar ouders hielden er een kruidenierszaak open in de Zeelaan. Martha moest al op jonge leeftijd meehelpen in de winkel van haar ouders. Op 29-jarige leeftijd huwde ze met André Blontrock. Het koppel kreeg met Christine en Beatrijs, twee kinderen. “Mama nam de zaak van haar ouders over, maar toen de grootwarenhuizen opkwamen in Koksijde specialiseerde ze zich in de verkoop van stoffen en naaigereedschap. Papa werkte ondertussen als schrijnwerker. Mama heeft altijd hard gewerkt. De winkel was open van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze sloot de winkel uiteindelijk in 1976 en verhuisde met papa naar een appartement verderop in de Zeelaan in Koksijde”, vertellen haar dochters.

breien en borduren

In 1994 overleed haar man André aan kanker. Martha bleef jarenlang fervent breien, borduren en naaien. Dat bleef ze ook de voorbije jaren ondanks haar leeftijd nog altijd zo veel mogelijk doen. In 2016 verhuisde ze naar Bredene. “Ze heeft twee jaar bij ons gewoond”, zegt dochter Christine. “We wonen in een kangoeroewoning met mijn dochter en haar gezin. Zes jaar geleden werd dit echter te moeilijk en besloot ze te verhuizen naar woonzorgcentrum ’t Ponton in Oostende. Ze woont er ondertussen nog altijd met plezier en wordt hier heel goed verzorgd.”

Martha heeft ondertussen naast twee dochters en vijf kleinkinderen, ook drie achterkleinkinderen. Er zijn nog twee achterkleinkinderen op komst. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier