Eerste West-Vlaamse pizza-automaat staat in Avelgem

De automaat levert in amper drie minuten warme pizza af. (foto JS)
Redactie KW

Pizza-automaten in Vlaanderen zijn zeldzaam. Héél zeldzaam. Tot voor kort stond er slechts eentje, in Haaltert. Sinds mei haal je ook makkelijk een pizza uit de muur in Avelgem, waar Jonas Couvent (26), Steve Declercq (22) en Jeroen Vanwyckele (30) een pizza-automaat plaatsten, de eerste in West-Vlaanderen.

Het idee sudderde al anderhalf jaar bij het trio, nadat Jeroen in Frankrijk op het fenomeen van de pizza-automaat gestuit was. Tijdens de quarantaine achtten de heren de tijd rijp voor actie. “We wisten dat het een regelrechte attractie zou zijn”, vertelt Avelgemnaar Jonas Couvent, die Business Unit Developer is bij Aveve. “Door decoronacrisis mochten de mensen weinig doen, maar een pizza afhalen uit de automaat kon dus wel. Het concept op zich is al speciaal, en zorgt voor heel wat bekijks. Bovendien eet iederéén graag pizza. Waarom we de automaat in Avelgem plaatsten? Het leek ons een logische keuze. De gemeente vormt de basis voor onze band, aangezien we alle drie bij KVK Avelgem spelen.”

Steve zit nog op school, terwijl Jeroen en Jonas al aan het werk zijn. Allen nemen ze de pizza-automaat er dus in bijberoep bij. Een risico, want de investeringen waren niet min. “We waren er toch wel even van geschrokken, ja”, zegt Jonas. “Naast de automaat zelf betalen we ook een pizza-leverancier uit Frankrijk, die voor de aanvulling zorgt.”

Maar voorlopig legt die keuze hen geen windeieren, want ze verkochten in die eerste maanden pizza’s aan de lopende band. Nu de situatie in het land terug aan het normaliseren is, zou ook de hype van de automaat een deuk kunnen krijgen. “Maar daar gaan we niet van uit”, stelt Jonas. “We geloven echt in ons idee. Het heeft een aantal grote voordelen. Zo is het altijd open, op elk uur van elke dag. Bovendien hebben we al gemerkt dat er vooral ‘s nachts veel wordt verkocht, en als straks de cafés opnieuw op volle toeren draaien, kan dat percentage nog de lucht in gaan.”

Acht soorten

Wie een pizza uit de automaat wil halen, kan via een scherm-interface kiezen uit acht soorten. Voor een koude bestelling hoef je slechts dertig seconden geduld te hebben. Wie een warme pizza wil, moet drie minuten wachten. Betalen kan via cash en bancontact. De pizza’s blijven maximaal drie dagen in de automaat. Daarna zorgt de machine ervoor dat ze niet meer verkocht kunnen worden.

Uitbreiden

“De pizza’s uit de automaat zijn dus heel vers. Voor een koude pizza betaal je minstens zes euro. Warm kosten ze gemiddeld tien euro. Of we al aan uitbreiding denken? Zeker, maar niet te snel. Met de grootte van de investeringen in het achterhoofd wachten we nog even af. Is de automaat langdurig succesvol, dan kunnen we over een vervolg van het verhaal gaan nadenken”, besluit Jonas. (JS)

De pizza-automaat in Avelgem bevindt zich in de Leynseelstraat 154, en is 24/7 open.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten