De leden van de orde met een lint over de schouder werden warm onthaald omstreeks 18 uur in het café waar de eerste pirobak van het jaar plaatsvond. Voorzitter Roger De Smet overhandigde een oorkonde aan de uitbaters en enkele flyers met daarop de gesch...

De leden van de orde met een lint over de schouder werden warm onthaald omstreeks 18 uur in het café waar de eerste pirobak van het jaar plaatsvond. Voorzitter Roger De Smet overhandigde een oorkonde aan de uitbaters en enkele flyers met daarop de geschiedenis van de piro, het typische Anzegemse streekgerecht."Gisteren hebben we maar liefst 350 piro's verkocht. Er waren hier mensen uit Avelgem, waar de piro ook een streekgerecht is, die vertelden ons dat deze de beste zijn die ze ooit gegeten hebben. Dat is een hele eer, wij halen onze piro's bij Bakker Paul uit Kaster. Veel hangt ook af van hoe je ze opwarmt, altijd in een oventje. In een microgolf heb je gegarandeerd taaie piro's", weet Linda Steen.Negentien jaar geleden nam Linda en haar man Dimitri het café over en namen deel aan de pirobak. "Ik ben helemaal onderaan de lijst begonnen, dus in de maand februari. En langzamerhand heb ik mij een weg naar boven gevochten, er zijn ook wat zaken gestopt ondertussen. Maar het is wel tof dat we nu erkend worden als ambassadeurs", klinkt het nog.De Orde van de Piro probeert bij elke traditionele pirobak aanwezig te zijn met een delegatie om een oorkonde uit te delen. De eerstvolgende gelegenheid is in café Nieuw Yvegem in Ingooigem op 21 oktober. (XC)