Een unicum voor Torhout: Gerard Jaecques viert 105de verjaardag

Centraal met bloemen de 105-jarige Gerard Jaecques met naast hem burgemeester Kristof Audenaert, zus Thérèse, zoon Joël en broer Daniël. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

In het Torhoutse woonzorgcentrum Sint-Augustinus, waar hij sinds een aantal maanden verblijft, heeft Gerard Jaecques op dinsdag 7 mei zijn 105de verjaardag gevierd, een unicum voor Torhout. Hij is met stip de oudste inwoner van de stad.

Tot voor kort woonde hij in zijn eentje in de Tuinstraat, maar zijn verminderde gezondheid laat dat niet meer toe. Hij is ruim 66 jaar getrouwd geweest met Angèle Ceuninck, die op 30 maart 2009 gestorven is. Ze werd 89. Ze kregen twee zonen, Jean-Paul en Joël.

Prominente rol in het verenigingsleven

Gerard is verificateur bij de belastingen geweest en speelde in zijn vrije tijd een prominente rol in het lokale verenigingsleven. In 1953 stond hij mee aan de wieg van de stedelijke feestcommissie, waarin hij 51 jaar actief zou blijven: tot 2004. In oktober 1949 werd hij de eerste voorzitter van aquariumclub Skalaar. Ook zette hij zich hard in voor het Rode Kruis.

Gerard werd door familie, vrienden en het stadsbestuur onder de geschenken bedolven. Hij kreeg ook een fotokader vanwege de koning en de koningin. Gerards zus Thérèse (96), broer Daniël (92) en zoon Joël woonden het feest bij.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier