Een bloemetje voor Valentijn, daar fleurt een vrouw van op

Filip stapte tevreden buiten.© KVDM
Filip stapte tevreden buiten.© KVDM
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

De klanten druppelen al vroeg in de morgen binnen. Allemaal mannen. Wellicht is er geen bloemist die vandaag gesloten is. Valentijn is na moederdag misschien wel de absolute topdag van de bloemisten. “Het is in ieder geval de enige bloemendag waarop alle bloemenverkopers ter wereld de handen vol hebben,” aldus Kurt Vercamer, de bekende Kortrijkse florist die al 33 jaar zijn zaak aan de Pottelberg runt, samen met zijn vrouw Lydie en tegenwoordig ook met dochter Josefien.

Om de paar minuten komt er weer een heer binnen. De meesten hebben hun bestelling op voorhand geplaatst. “We hebben geluk dat Valentijn dit jaar op een zondag valt. Daardoor is de drukte over een paar dagen gespreid. Gisteren was het hier ook al een stormloop,” zegt Josefien.

Vader, moeder en dochter zijn bezig, zodat er hier en daar nog ruimte is voor een praatje. “De mensen komen hier blij binnen en dat maakt me ook blij,” aldus Kurt. “Mensen die bloemen kopen zijn mensen die graag mensen zien. Dat we een dankbaar cliënteel hebben is inherent aan onze job. Een bloempje geven aan je vrouw is niet alleen een gebaar naar haar toe. Het is ook belangrijk voor de kinderen, dat ze zien: papa houdt van mama.”

Niet alleen op Valentijn

Ene Frederick heeft een bestelling geplaatst, maar hoe dat eruit moest zien, laat hij aan de florist over. “Hij weet wat we willen. Ik heb gewoon een bedrag genoemd. En ik weet dat ik altijd gelukkig buitenga.” Hij houdt het niet bij bloemen. “Ze worden samen geserveerd met een ontbijt. Het is een combinatie van de twee,” aldus Frederick. Jeroen Six had vooraf ook gekeken op de website. Hij gaat met een droogboeket buiten. “Dat is wel in tegenwoordig. Op Valentijn geef ik graag een bloempje, ja. Maar ik kom wel vaker. Eigenlijk vind ik het nog leuker om een bloempje te geven wanneer ze het niet verwacht.”

Jan kocht bloemen op aanraden van zijn zus.© KVDM
Jan kocht bloemen op aanraden van zijn zus.© KVDM

Jan Dierynck, een jongeman met een babydrager op de arm van waarin zijn bevallige Leon met wijdgesperde de vele kleurtjes gadeslaat, is eerlijk: “Het was mijn zus die zei dat ik bloemen moest kopen. We zijn zo danig bezig – kindje, werk… — dat ik er niet echt bij stilgestaan had. Maar het is goed dat zo’n dag je aanzet om wel eens stil te staan bij de liefde.” Zijn vrouw slaapt nog. “Ze heeft vannacht moeten opstaan voor Leon. Dus heb ik nu wat marge,” lacht-ie.

Rode rozen, tulpen en hyacinten

Een oudere man komt, binnen en gniffelt: “Ja, Kurt, zeg eens, wat moet ik kopen voor mijn vrouw?” Hij kijkt om en zegt: “Ja, hij weet het beter dan ik, ze komt hier vaak genoeg.” Opvallend veel klanten hebben op voorhand al een kijkje genomen op de website en weten of ze een tuinboeket, een plukboeket of een romantisch boeket willen. De klassieker in die laatste categorie zijn de rode rozen, zegt Josefien. “Maar het is ook het moment van de tulpen en de hyacinten.”

Achterin staan een twintigtal gereserveerde boeketten klaar en zegt ze: “Je ziet, welke bloemen men ook kiest, de boventoon is rood, de kleur van de liefde.” Kurt ziet dan weer romantiek in de bolvormige schikking, het klassieke biedermeierboeket. “Dat straalt een zekere tederheid uit,” zegt hij. En ook daarin wordt met rozen gewerkt. “Ik gebruik 30 keer zoveel rode rozen als in een normaal weekend.” Intussen staat de oude man naar de kaartjes te kijken. “Je ’t aime,” leest hij luidop af. “Nee, ik ga dat niet meenemen. Ik ga dat zelf zeggen, dat is goedkoper,” schatert hij.

“Het is altijd het leukste wat je kan geven zeker, een bloempje? Al de rest hebben ze al,” zegt Henk Bostoen “Een boek of champagne, daar zou ik haar misschien ook een plezier mee doen, maar een boeketje, daar fleurt een vrouw van op. Ze zien dat graag.” Welke bloemen hij wil, dat weet hij ook. “Ik ga thema-gericht: Valentijn, rozen, het spreekt voor zich. Dat is altijd mooi.”

Mijn vrouw is mijn cadeau

Samuel Depypere heeft ook tot Valentijn gewacht om zijn boeket te halen. “Nee, ik was het niet vergeten,” zegt hij. “Ik heb liever dat de bloemen vers zijn. En was ik gisteren al een boeket komen halen, dan had ik het nooit kunnen verbergen. Ze had het zeker geroken. Ja, ik ga voor bloemen, omdat ik weet dat ze graag bloemen krijgt. Ze heeft me ooit gezegd: ‘Er zijn twee dingen waarmee je vrouwen altijd een plezier kunt doen: bloemen en chocolade. Dus geef ik beide. En een leuk ontbijtje en een bad dat klaar staat met wat kaarsjes.”

Samuel maakt zijn vrouw graag blij met een bloemetje.© KVDM
Samuel maakt zijn vrouw graag blij met een bloemetje.© KVDM

Of hij zelf ook een cadeau krijgt: “Meestal wel, maar dat hoeft niet. Mijn vrouw is mijn cadeau. Een goeie vrouw is zo al moeilijk genoeg om te vinden. Ik heb geluk.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.