Een bloemetje voor Ria die de klok rond voor haar Bertrand zorgde

Ria Hautekier zorgde jarenlang voor haar zwaar zieke man Bertrand. (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Als er iemand een bloemetje verdient, dan is het mijn moeder Ria Hautekier wel”, mailt Davy Van Stekelenburg naar onze redactie. “Ondanks haar longziekte COPD stond ze jarenlang dag en nacht paraat voor mijn vader die zwaar ziek was.”

“Door COPD krijg je minder zuurstof en is het moeilijk ademen”, licht de 70-jarige Ria toe als we haar in Tielt verblijden met een ruiker bloemen. Maar dat weerhield haar niet om vijf jaar lang voor haar Bertrand te zorgen. “Op zijn 47ste is hij al moeten stoppen met werken door bottuberculose”, vertelt Ria. “In 2019 kwam daar longkanker bij en dan is hij heel snel achteruit gegaan. De verzorging was enorm zwaar, maar toch wilde ik hem thuis hebben.”

Het moest een jubileumjaar worden voor Ria en Bertrand

“Bertrand heeft hier vijf jaar lang in een ziekenbed in de living geslapen. Hij is ook hier gestorven, in maart. Ik moest in die laatste maanden soms tot vijf keer per nacht opstaan om hem te helpen. De verzorging was niet evident, maar ik kreeg veel steun van mijn drie kinderen Davy, Tanja en Petra en de vier kleindochters. Ook Familiehulp, de verpleegsters, de huisdokters en de kinesist zijn toppers.”

Het moest een jubileumjaar worden voor Ria en Bertrand. Ze hadden mooie verjaardagen te vieren: 70 en 75 jaar jong én 50 jaar getrouwd in oktober. “Maar Bertrand was echt op. We hebben zelfs in januari al onze reis naar Benidorm geannuleerd. Bertrand was al te ziek. Het heeft niet mogen zijn.” In die jaren stond het sociaal leven van Ria stil want het welzijn van Bertrand kwam altijd op de eerste plaats. Nu begint ze stilaan de draad weer op te pikken. “Ik hou van de uitstapjes naar optredens van Vlaamse zangers”, licht de zeventiger toe. “Dan komt er een busje ons oppikken en trekken we met een groepje vrouwen naar een optreden van bijvoorbeeld Greg of Jason Bradley. Maar thuis blijf ik ook bezig hoor. Ik kan aardig uit de voeten met hand- en patchwerk en 3D-verjaardagskaarten.” (mlt)