Een bloemetje voor Katrien die 7 op 7 voor oma Yolanda zorgt

Katrien, oma Yolanda en Lieve.
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Mijn tante Katrien Deknock verdient een boeket”, mailt Lieve Simoens naar KW, “omdat zij haar hulpbehoevende mama Yolanda Decoster van 99 jaar in huis nam en de zorg 24 op 24, zeven dagen op zeven met heel veel warmte en liefde doet.”

“Wie bloemen bemint, bemint het leven.” Het is een van de lijfspreuken van oma Yolanda. We zijn dan ook meer dan welkom als we bij Katrien in Torhout aanbellen met een ruiker bloemen.

Eind deze maand mag Yolanda honderd kaarsjes uitblazen. Tot voor een jaar woonde de kranige negentiger nog in een appartement om de hoek. “Ik ging toen ook al dagelijks langs”, vertelt Katrien (62). “Ik ben geboren met die zorg in mij. Ik kom zelf uit een warm nest met twee broers en vijf zussen. Mama is een heel lief en dankbaar mens om voor te zorgen. Ook mijn vader was een prachtige man, Louis Deknock. Hij is vijftien jaar geleden overleden. Papa was heel actief in Torhout: in de politiek, in het verenigingsleven en vooral in de atletiekwereld.”

Het stond in de sterren geschreven dat Katrien haar mama in huis zou halen.

“Ik ben opgegroeid in een heel warm nest”

Dat was nochtans geen evidentie want Katrien heeft een praktijk ’t Veldsprietje voor voetreflexologie en massage. Daarnaast geeft ze ook massage bij de vzw Ontmoeting en Ontspanning Kanker in Roeselare. “Het was wat aanpassen naar de klanten toe maar we vonden al snel onze draai”, weet Katrien.

“Hier kan oma op haar eigen ritme leven”, vertelt Lieve. “Ik kan niet beter zijn dan hier”, vult de bijna-eeuwelinge aan die op woensdag telkens opnieuw een topdag beleeft bij Katrien en haar partner Geert Cools. “Tongfilet en frietjes”, knipoogt Yolanda. “En die verse mayonaise van Geert.”

“Mama eet nog heel graag en véél”, gaat Katrien verder. Of er dan ook een groot familiefeest – Yolanda telt 23 kleinkinderen en 46 achterkleinkinderen – zit aan te komen om de eeuweling te vieren, is nog niet zo zeker. “Mama houdt vooral van deze huiselijke rust. We zien wel nog hoe groot ze het feest wil.” (mlt)