Drone bekijkt hoe gezond Wevelgems park is

Een kwartier, slechts zoveel tijd had een drone nodig om honderden foto's te maken van het Park. © SLW
Stefaan Lernout

Een kwartier, slechts zoveel tijd had een drone nodig om honderden foto’s te maken van het Park. Door het infraroodlicht te registreren, dat wordt uitgestuurd door het bladgroen, kan van iedere boom bepaald worden welke maatregelen er moeten genomen worden. Een behoorlijk uitzonderlijk onderzoek dat werd uitgevoerd door docenten van Vives Roeselare. Goed nieuws, op het eerste zicht is het park gezond.

Eind juli trok een korte maar hevige storm over Wevelgem centrum. In het park waren op dat moment de Parkies aan de gang, heel wat toeschouwers lieten zich verrassen door het plotse onweer. Achteraf gezien mag het een wonder genoemd worden dat er geen gewonden vielen, want de bomen in het park kraakten onder het natuurgeweld. Letterlijk dan, gelukkig viel geen boom of tak op de schuilende menigte. “Toch was dit de aanleiding om het bomenbestand in het park opnieuw te laten evalueren”, aldus schepen van Leefmilieu Stijn Tant (CD&V). “Tien jaar geleden bekeken we al eens welke bomen gezond zijn, welke best worden vervangen en welke bomen een snoeibeurt nodig hebben. Dat moet zorgen voor een gezond bomenbestand.”

Drone neemt infraroodbeelden

Afgelopen week hebben onderzoekers van Vives Roeselare de gezondheidstoestand van het park onderzocht met een drone. Met hulp van dronepiloot Steven Van den Berghe van Vives Oostende, werd de analyse uitgevoerd door Bregt Roobroeck, docent bij het departement Agro- en biotechnologie van Vives Roeselare.

https://www.youtube.com/watch?v=s_zTmpty3ws

“Via de drone nemen we honderden foto’s”, zegt Bregt Roobroeck. “Het bladgroen van een boom zendt infraroodlicht uit. Op de foto zien we dan hoeveel bladgroen een boom heeft. Daarom is het tijdstip waarop we het onderzoek voeren belangrijk, net voor de herfst is dit ideaal. Een gezonde boom gaat meer infrarood uitstralen dan een niet gezonde boom omdat die minder vegetatie heeft. Elke boom wordt apart genummerd, we kunnen zien welke boom extra maatregelen nodig heeft. Dat wordt natuurlijk dan gelinkt aan wat we zien op het terrein, vaak kan je op het zicht vaststellen dat een boom er niet goed aan toe is. Het voordeel van deze manier van werken is dat je in amper 15 minuten tijd een overzicht krijgt. Als je dat jaarlijks doet dan krijg je een goed beeld van de gezondheid van het bomenbestand.”

Uitzonderlijk onderzoek

De analyse met de drone is een manier waarop je snel kan detecteren of er een probleem is met de bomen of niet. Iets wat op het zicht niet altijd evident is, toch niet op zo’n snelle en globale manier. Een combinatie van beide, infrarood onderzoek en visueel nazicht op de grond, lijkt voor de onderzoekers de ideale aanpak.

Een aanpak die relatief nieuw is bij het beheer van parken. “In Vlaanderen wordt dit amper gedaan voor stedelijk groen”, bevestigt Bregt Roobroeck. “In de bosbouw en de landbouwsector past men het vaker toe, en in het buitenland ziet men toepassingen op grotere groenoppervlaktes.”

Het wordt nu nog even afwachten tot de analyse helemaal afgerond is, op het eerste zicht leek het park over een gezond bomenbestand te beschikken.

Drone bekijkt hoe gezond Wevelgems park is
© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier