Dringend een toilet nodig in Brugge? Nieuwe plannetjes met publieke toiletten maakt mensen wegwijs

Het stadsbestuur stelde zaterdag twee stadsplannetjes met openbare toiletten voor: een voor het centrum en een voor de deelgemeenten. © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Zaterdagmiddag werd een bijzonder fraai openbaar toilet bij de Heilige Magdalenakerk, met daarin ook een indrukwekkend nieuw glasraam, in Brugge feestelijk geopend. Tegelijk werden door het stadsbestuur twee stadsplannetjes met openbare toiletten voorgesteld: een voor het centrum en een voor de deelgemeenten.

Op het nieuwe plasplan staan 26 nieuwe locaties. Daar waar er geen stedelijke infrastructuur aanwezig is, werd samengewerkt met externe partners. In totaal gaat het over 98 locaties, waarvan 16 urinoirs en 82 locaties met gemengd aanbod. Van de gemengde locaties hebben er 70 een rolstoeltoegankelijk toilet.

“Met de nieuwe overzichtskaarten kan je gemakkelijk op zoek naar een nabijgelegen openbare sanitaire voorziening”, zegt schepen van Klantgerichte Dienstverlening Pieter Marechal (CD&V). “De kaart biedt ook gedetailleerde informatie over de openingsuren, de aanwezige faciliteiten – zoals een luiertafel en rolstoeltoegankelijkheid – en of het gebruik van het sanitair betalend is of niet.”

Schepen voor Patrimoniumbeheer Minou Esquenet (CD&V) wijst erop dat de medewerkers van de dienst Patrimonium een grondige analyse gemaakt hebben van de toestand van het bestaande publiek sanitair, alles nauwgezet in kaart hebben gebracht en waar nodig werkzaamheden uitvoerden.

Gratis plan

Bij de voorstelling van het plasplan, dat gratis te verkrijgen is in het Huis van de Bruggeling en de deelgemeentehuizen, werd ook het gloednieuwe en bijzonder fraai vormgegeven sanitair complex bij de Heilige Magdalenakerk aan de achterzijde van het Koningin Astridpark officieel geopend.

“In en rond het park, waar ook een populair speelplein ligt, was een grote vraag naar publieke toiletten. We komen hieraan tegemoet door in samenwerking met de Kerkfabriek en de vzw Yot de toiletten uit de Heilige Magdalenakerk publiek toegankelijk te maken en volledig te vernieuwen”, zegt schepen van Financiën en Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD).

De sanitaire voorziening bestaat uit drie toiletten, waarvan speciaal uitgerust voor mensen met een beperking. Er is ook infrastructuur aanwezig om luiers te verversen. Het stadsbestuur investeerde zo’n 100.000 euro in de infrastructuur.

Ook opmerkelijk is het grote en indrukwekkende glasraam met een moderne afbeelding van Maria Magdalena, kundig uitgevoerd door het Brugse gespecialiseerde bedrijf BirgitConRes.

Een actueel overzicht van publiek sanitair in Brugge is te vinden via www.brugge.be/publieksanitair

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier