“Drempel naar ziekenhuis is hoog”

Oncologen Olivier Daenens en Simon De Baene. (foto Bram Bataillie)
Redactie KW

Vanaf 20 september starten Olivier Daenens en Simon De Baene met Caritas Thuisverpleging, een dienst specifiek voor oncologische zorgen, waar kankerpatiënten in Kortrijk en Harelbeke thuis verzorgd kunnen worden.

Met Caritas Thuisverpleging willen Simon De Baene en Olivier Daenens ervoor zorgen dat hun patiënten op een discrete en professionele manier verzorgd worden in hun thuisomgeving gebaseerd op de noden van patiënt en naasten.

“Het idee voor het opstarten van een thuisverplegingsdienst kwam er doordat mensen zoveel en zo lang mogelijk thuis willen verzorgd worden. De familiale sfeer is voor een patiënt positief voor de mentale gezondheid.”

“Beiden hebben we jammer genoeg al meerdere malen iemand in de dichte omgeving verloren aan kanker. Dit was een trigger om ons ook te gaan toespitsen op de oncologie (kanker)”, zegt Simon (29). Hij is in 2014 afgestudeerd als verpleegkundige en werkte op spoed in AZ Groeninge. Sinds 2018 is Simon fulltime brandweerman in Brussel. “Ik ben nogal een bezige bij met tal van fysieke activiteiten: groepstrainingen, lopen, fietsen.”

Olivier (25) is verpleegkundige in de oncologische zorg sedert 2018 en heeft drie jaar ervaring op de oncologische dienst Verpleegeenheid 15 van AZ Groeninge ziekenhuis. Zijn vriendin is ook verpleegkundige. Hij houdt van lopen en fietsen.

24 uur op 24; 7 op 7

Omdat Olivier ervaring heeft in de oncologische zorg en Simon in de thuisverpleging zagen beiden de opportuniteit om dit te combineren in Caritas Thuisverpleging. “We bieden verschillende diensten aan. We willen ons vooral toespitsen op de oncologische zorgen: afschakelen infusor, symptoomopvolging na therapie, spoelen en verzorgen poortkatheters, enzovoort.”

“Daarnaast doen we ook de klassieke ochtendverzorging, wondzorgen, stomazorgen, sondeverzorging, aan- en afschakelen van voeding, intraveneuze en subcutane toediening van medicatie”, duiden de heren, die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 paraat willen staan voor hun patiënten. Dat kan via hun Caritasfoon 0480 662 863.

“Tijdens het eerste contact wordt er gekeken voor een intakegesprek om de zorg op maat op te stellen. Vanaf dan wordt er gekeken voor dagelijkse of wekelijkse verzorging van de patiënt. Samen met huisarts of behandelende arts uit het ziekenhuis wordt de zorg geëvalueerd en eventueel aangepast waar nodig”, vertelt Simon.

Optimale opvolging

“We willen een multidisciplinaire zorg aanbieden door samen te werken met verschillende andere disciplines zoals huisartsen, diëtisten, schoonheidsspecialisten, sociaalassistenten en behandelende artsen uit verschillende ziekenhuizen”, vult Olivier aan.

“Vandaag willen de meeste patiënten zo lang mogelijk in de thuissituatie verzorgd worden, de drempel om naar het ziekenhuis te gaan, ligt hoog. Met optimale opvolging thuis kunnen we ervoor zorgen dat de wens van thuis te blijven zo lang mogelijk aangehouden kan worden en een ziekenhuisbezoek zo lang mogelijk uitgesteld blijft”, zegt Simon.

“Als we merken dat de nood aan opvolging in het ziekenhuis van toepassing is, zullen we onze patiënten aanraden om naar spoed te gaan. In verschillende ziekenhuizen is er nog een bezoekersregeling. Hierbij wordt de patiënt minder omringd door zijn naasten. In de thuissituatie kiest de patiënt zelf hoeveel bezoek er komt, wat de patiënt een mentale boost geeft”, aldus Olivier.

“Ook zullen we met Caritas verschillende bijscholingen volgen om onze kennis en kunde bij te schaven. Om onze opstart zo vlot mogelijk te laten verlopen zijn we nog op zoek naar professionele verpleegkundigen die ons team willen vervoegen.”

Meer info: www.caritas-thusiverpleging.be of info@caritas-thuisverpleging.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier