“Dit was meer dan zomaar werk”: na 100 jaar en drie generaties stopt bakkerij De Craemer in Tielt eind april

De gezichten van Bakkerij De Craemer met v.l.n.r.: Ann, Steef, Ciska, Christiane en Johan. © foto WME
Ann De Craemer
Ann De Craemer Schrijfster

Het eerste wat mij opvalt wanneer ik ga zitten, is een glazen stolp met daaronder glimmende koekjes. Levende vers zien ze eruit, zoals we in Tielt zeggen. Christiane De Craemer heeft me zien kijken en vraagt lachend of ik er een wil. Ik besluit te zondigen en gelukkig maar: dit is de beste madeleine die ik ooit gegeten heb. “Ik heb ze vanmorgen gebakken”, aldus Christiane.

Bakken. Het is een woord dat om de haverklap valt, en hoe kan het ook anders: Christiane (67, winkelbediende), Ann (63, winkelbediende) en Steef (66, bakker) De Craemer hebben decennialang gewerkt in de bakkerij die hun naam draagt. Dat ze ermee stoppen, zal voor veel Tieltenaren een shock zijn. De Craemer, dat is nog echt stevig brood, en dat zijn de beste klaaspaarden en het beste koekenbrood uit Tielt en omstreken. Waarom stoppen als de zaken nog zo goed gaan? Hun antwoorden komen haast simultaan: ze hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

“Mijn vrouw Ciska en ik willen wat vaker op reis gaan”, aldus Steef. “Als je onze ouderdom hebt en je moet je nog van alles ontzeggen omwille van je werk, begint dat te wegen. Maar ik doe het nog altijd graag en dat zal tot de laatste dag zo zijn.” Ann knikt: “Ik zal het bestellen echt missen. Voor Christiane en ik was dat ons sociaal leven, hé.” “Ja”, zegt Christiane, “sommige mensen kwamen niet alleen om een brood, maar om hun verhaal te doen.”

John, de echtgenoot van Christiane en Nederlander, valt in: “In de bakkerij staan doodsprentjes van klanten. Ik kon dat eerst niet geloven – in Nederland is dat ondenkbaar. Maar Ann en mijn vrouw gaan naar de begrafenis van bijna elke klant. Hun werk is dus zoveel meer dan werk.” Alle drie knikken ze.

Drie soorten brood

2024 is een mooi moment om te stoppen, want de bakkerij bestaat 100 jaar. Maar liefst drie generaties De Craemer hebben hun naam aan de bakkerij gegeven. De eerste was grootvader Cyriel, die acht zonen en één dochter had. Zij begonnen in 1924 in de Pittemsesteenweg thuis brood te bakken voor zichzelf en een aantal buren. Dat sloeg aan, en Cyriel besloot een bakkerij te beginnen. Hij kocht in 1929 een perceel op het Polenplein. De rest is geschiedenis: de bakkerij is altijd daar gebleven. Maar sindsdien is er heel wat veranderd.

“Onze vader Boudewijn nam de zaak over”, aldus Christiane. “In die tijd droegen ze nog broden rond met een triporteur en een hond. Je had toen ook maar drie, vier soorten brood, terwijl de klant nu veeleisender is en meer keuze wil. Toen werden taarten gebakken voor speciale gelegenheden zoals Nieuwjaar, maar nu is er elke dag taart.”

“Taarten waren vroeger alleen voor speciale gelegenheden” – Christiane

Steef begon op zijn zestiende als bakker, in 1974, en ongeveer op hetzelfde moment moesten Christiane en Ann stoppen met school om te helpen in de bakkerij. Zij zijn het gezicht van de bakkerij en Steef is de man achter de schermen, samen met zijn broers Johan – inmiddels met pensioen – en Ivan, en bakkersgast Nico. “Johan heeft altijd het brood rondgedragen en toen hij een paar jaar geleden stopte, dachten velen dat het ook afgelopen zou zijn met de bakkerij. Niet, dus. Nu is de roddel écht waar (lacht).”

(Lees verder onder de foto)

De bakkerij omstreeks 1930.
De bakkerij omstreeks 1930. © gf

Dat De Craemer de beste bakker van Tielt is, hoor je vaak zeggen, en Steef neemt het compliment trots in ontvangst. “We zijn altijd authentiek gebleven. Ik bak in een stenen oven en elke ochtend brengt de boer nog verse melk waarmee we de pudding maken.”

Weinig bakkers

De grootste verandering die ze gezien hebben, is dat er van vroeger een twintigtal bakkers in Tielt nu nog maar vier zijn. Daarom hoopt Steef dat als de zaak eenmaal te koop staat, er een nieuwe bakker zal komen. Ann knikt en lacht. “Dat hoop ik ook, dan kan ik nog een beetje helpen met bestellen.”

Ann, Christiane en Steef hebben nog de hele week vakantie. Ze kunnen alvast een beetje oefenen op hun pensioen, want eind april is het zover. Aan veel Tieltse ontbijttafels, ook aan de mijne, zal er getreurd worden dat het brood op hun bord niet langer van bakkerij De Craemer is.