Dirk Van Tieghem 20 jaar voorzitter van Gidsenkring Brugge

Dirk Van Tieghem is 20 jaar voorzitter van de Gidsenkring én schrijft een boek over Gezelle. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Dirk Van Tieghem (64) is twintig jaar voorzitter van de Gidsenkring Brugge. “De mensen geloven niet meer klakkeloos wat hen verteld wordt”, ondervindt Dirk, die ook aan een boek over Gezelle werkt. De voorzitter lanceert ook een oproep richting het stadsbestuur: “Geef gediplomeerde gidsen een badge, zodat mensen hen kunnen onderscheiden van free guides.”

Bruggeling Dirk Van Tieghem (64) gaf na zijn studies Germaanse filologie 26 jaar lessen Nederlands en Engels aan een technische school in Gent én aan de West-Vlaamse politieschool. “Ik ken bijna elke West-Vlaamse politie-inspecteur, maar moet jammer genoeg toch al mijn verkeersboetes betalen”, glimlacht hij.

In 1983 werd Dirk Van Tieghem lid van de West-Vlaamse Gidsenkring en toen voorzitter Ovide Lalemand in 1999 stierf, volgde hij hem op in die functie. “Onze kring telt 1.400 leden, onder wie 220 actieve gidsen. Dat is ongeveer evenveel als onze collega’s van de Koninklijke Gidsenbond. Swan telt zo’n 40 gidsen.”

Deze drie erkende verenigingen moeten steeds meer opboksen tegen de concurrentie van de zogenaamde free guides, die enkel een fooi vragen aan hun klanten. “Niet alle free guides zijn slechte gidsen, maar ik ben van oordeel dat er toch een verschil is tussen iemand die drie jaar een opleiding gevolgd heeft en iemand die een boekje over Brugge heeft gelezen. Gezien de vrijheid van ondernemen in Europa kunnen de free guides niet verboden worden. Maar wij dringen bij de Brugse burgemeester aan om de badge official guide in te voeren, enkel voor wie met vrucht de driejarige opleiding gevolgd heeft en zich terecht Brugs ambassadeur mag noemen. Want inmiddels hebben al 4.200 personen bij de stad een kaart gevraagd om te mogen gidsen in Brugge. Zelfs vanuit Korea”, aldus Dirk.

Schitterende kerken

Staat het feit dat Toerisme Brugge voortaan enkel nog het verblijfstoerisme wil promoten, haaks op de belangen van de gidsenverenigingen, die toch veel dagjesmensen en cruisetoeristen rondleiden in Brugge? Dirk Van Tieghem vindt van niet. “Gidsenkring Brugge biedt veertig verschillende wandelingen aan in Brugge, echt op maat van de meerwaardezoeker die andere plekjes in Brugge wil verkennen. Zelf hou ik als gids enorm van het pittoreske Sint-Annakwartier, met zijn schitterende kerken, Sint-Sebastiaansgilde en de molens langs de Kruisvest. Met al die gidsbeurten helpen wij de toeristen kanaliseren en vragen hen dankzij onze goede informatie respect te hebben voor Brugge. En wat de cruisetoeristen betreft: dankzij die eerste kennismaking worden ze verliefd op Brugge en keren sommigen terug voor een citytrip.”

Brugge zou officiële stadsgidsen een badge moeten geven

In twintig jaar tijd is het gidsen in Brugge volgens Dirk grondig veranderd. “Iedereen is van zijn voetstuk gevallen: de notarissen, meneer pastoor, de leraars en ook de gidsen. De mensen geloven niet zomaar klakkeloos alles wat hen verteld wordt. Een gids moet sterk op zijn poten staan en kritische vragen pareren, want op het internet hebben de toeristen al enige kennis over onze stad opgedaan.”

De meeste clichés over buitenlandse toeristen houden volgens Dirk stand, maar niet allemaal. “Zweden zijn inderdaad stuurse koelkasten, die niet vlug lachen als je een mop vertelt. Amerikanen zijn open en naïef, ze hebben weinig voeling met onze geschiedenis. Die kun je makkelijk iets wijsmaken. Nederlandse toeristen zijn echt niet gierig, ondanks hun reputatie. Italianen zijn chaotisch: ik ben ooit een Italiaanse toeriste kwijt gespeeld tijdens een gidsbeurt. De groep raakte in paniek en eiste dat ik de politie belde!”

“Duitsers willen Gründlichkeit, Fransen hebben iets mediterraans in hun karakter en de Engelsen zijn gereserveerd. Als je een foutje maakt bij de uitspraak van de taal van Shakespeare zullen ze je nooit voor schut zetten, maar je achteraf apart nemen en verbeteren. Het aantal Afrikanen en Indiërs, zeker na die Bollywoodfilm die in Brugge opgenomen werd, is sterk toegenomen. Voor de komst van de Chinezen zijn we niet klaar, want we hebben nog geen Chinese gidsen. Wel een gids die Russisch spreekt…..”

Boek over Gezelle

Bij de uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring verschijnt eind november het boek Gezelles Gazette. De strijd tussen blauw en zwartnaar aanleiding van de 120ste sterfdatum van de Brugse priester-dichter, die op 27 november 1899 overleed. Dirk Van Tieghem is de auteur van het boek. “Ik belicht een minder bekend facet van Guido Gezelle: de invloed van zijn journalistiek werk op de Brugse politiek. In het weekblad ‘t Jaer 30 fulmineerde hij tegen de Brugse liberalen en de vrijmetselaars. Hij kon het niet verkroppen dat voor de bouw van het nieuwe stationsgebouw in 1867 op ‘t Zand het klooster van de kapucijnen moest verdwijnen. En hij noemde de pas gebouwde Brugse stadsschouwburg een tempel van onzedelijkheid. Vooral de liberale burgemeester Boyaval moest het ontgelden. Die kreeg de bijnaam Buisthemwel, de mandarin van Sjing-sjang en de twee ondergrondse passages onder de sporen op ‘t Zand werden helleholen genoemd. Er woedde toen echt en strijd tussen blauw (de liberalen) en zwart (de priesters in hun zwarte soutanes die zwartrokken genoemd werden). Omdat Gezelle in zijn weekblad te strijdvaardig was, werd hij overgeplaatst naar Kortrijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier