Dirk Debaes uit Staden is vrijwillig chauffeur voor twee mindervalide jongeren

(foto JCR) © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Dirk Debaes is chauffeur van twee jongeren met een beperking. Hij verzorgt twee dagen per week het vervoer naar hun school of de voorziening waar ze verblijven. Dirk vervult die taak op vrijwillige basis. Zijn enige drijfveer is het helpen van mensen.

Dirk Debaes (71), tot aan zijn pensioen actief als bankbediende, is chauffeur van Niels Samyn (18) en van Emiel Vanderperre (21). “Voor Niels rijd ik al sinds september 2010 geregeld ritten”, vertelt Dirk, “Via mijn jongste zoon kreeg ik te horen dat de ouders van Niels een chauffeur zochten om hem naar het MPI in Klerken te voeren. Niels verbleef toen nog in De Vleugels in Klerken, maar trekt nu bijna dagelijks naar het Ortho-Agogisch Centrum Engelbewaarder in Aartrijke. Ik ben eerst eens gaan zien bij Niels thuis in Hooglede. Het klikte meteen met zijn ouders. Ondertussen ben ik al meer dan tien jaar chauffeur voor Niels”, opent Dirk.

Met een lach

“Op dagen dat ik Niels naar Aartrijke rijd, vertrekken we steevast rond een uur of acht in Hooglede zodat we rond kwart voor negen op onze bestemming zijn. De ritten naar Aartrijke gebeuren trouwens niet met mijn eigen wagen, maar met een wagen die speciaal is aangepast aan de rolwagen van Niels. Niels heeft een zware beperking. Het contact met Niels is er via een lach op zijn gezicht. Het eerste contact tussen ons was direct oké”, zegt hij. “Dat was ook het geval met Emiel”, gaat Dirk verder.

“Zolang ik kan, zal ik voor Niels (18) en Emiel (21) blijven rijden”

“Emiel heeft het downsyndroom en verblijft ook in De Vleugels in Klerken. Sinds september trekt hij op maandag en dinsdag naar school in Brugge. Hij wordt er opgeleid om zelfstandig te kunnen wonen. Els Decadt, de moeder van Emiel, is afkomstig uit Oostnieuwkerke, maar woont in Roeselare. Els lanceerde een oproep op Facebook met de vraag of er iemand was die Emiel vrijwillig naar Brugge kon brengen. Daar heb ik toen op gereageerd. Ik rij Emiel op maandagmorgen naar Brugge. Ik haal hem dan op bij zijn papa in Westrozebeke. ’s Avonds komt zijn mama hem terug ophalen. Op dinsdag rijdt er hem een andere chauffeur naar Brugge. Onderweg naar Brugge zingt Emiel meestal, maar na een tijd valt hij in slaap. Eens in Brugge begeleid ik Emiel ook tot in de school. Anders is er het risico dat hij verloren loopt. Je hebt dan ook een grote verantwoordelijkheid voor die jongens. Zo ben ik ook altijd heel voorzichtig op de weg. Je bent immers met iemands kinderen onderweg.”

Volle agenda

Dirk rijdt Niels en Emiel vrijwillig tot op hun bestemming. “Ik ben van oordeel dat iemand die mensen moet helpen”, legt Dirk uit. “Ik ben nogal sociaal ingesteld. Zo spring ik al acht jaar elke maandag bij in de cafetaria van woonzorgcentrum De Oever en ben ik al 34 jaar bestuurslid en 15 jaar penningmeester van de supportersclub van voetbalclub KSK Oostnieuwkerke. De supportersclub steunt elk seizoen alle jeugdploegen van de club en dat met alle nodige materiaal. Voor de jongste spelertjes voorzien we dan weer een attentie met Sinterklaas.” Dirk is in elk geval nog niet van plan om te stoppen als chauffeur voor Niels en Emiel. “Zolang ik het kan zal ik voor Niels en Emiel blijven rijden”, aldus Dirk, “Ik hou het wel enkel bij die twee en neem er momenteel niemand meer bij. Mijn agenda zit immers best niet té vol”, besluit Dirk met een glimlach.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.