Diederiek Degryse ziet KSV Roeselare als grootste uitdaging uit zijn carrière”

Diederiek Degryse: "Op termijn moet zelfs 1A tot de mogelijkheden behoren." (foto SB) © Stefaan Beel
Philippe Verhaest

“KSV Roeselare was vier maanden lang comateus, maar de patiënt is opnieuw levensvatbaar. En we zullen er alles aan doen om van dit verhaal een succes te maken.” Aan het woord is Diederiek Degryse, een van de bezielers van het project KSVR 2.0. En hij bruist van ambitie: “We willen zo snel mogelijk onze plaats in 1B heroveren en op langere termijn zelfs naar 1A doorstoten. Maar altijd met een realistisch plan voor ogen. De balansen moeten weer groen kleuren.”

Het hart van Diederiek Degryse kleurt al zijn hele leven zwart-wit. “Ik heb nog op ‘t Motje een abonnement gehad bij het toenmalige SK Roeselare en zag met eigen ogen hoe het Schierveldestadion gebouwd werd”, vertelt hij met glinsterende ogen. “Mijn mama heeft eind jaren tachtig zelfs ooit nog een Italiaanse vlag voor me gestikt om Sergio Ariano aan te moedigen. Een topvoetballer vond ik dat.”

Nu heeft Diederiek de tribune ingeruild voor een zitje aan het stuur van zijn geliefde voetbalclub. Een club die de voorbije jaren aan een sneltreinvaart in elkaar is gestuikt.

Tien jaar geleden speelde KSV Roeselare nog in de hoogste afdeling. Straks moet er genoegen genomen worden met eerste nationale, tot vorig seizoen eerste amateur…

“Ik heb het verval met lede ogen aanzien. Het deed pijn om onze ploeg zo te zien afglijden. Twee jaar geleden werd ik al aangesproken om mee aan boord te stappen, maar toen viel de puzzel niet in elkaar. Nu lagen de kaarten anders. Eigenlijk zorgde de coronacrisis ervoor dat ik me opnieuw over KSV Roeselare heb gebogen. Net zoals iedereen zat ik plots thuis. Al mijn projecten stonden on hold, de lingeriezaak van mijn echtgenote was gesloten… Ik had een zee van tijd en heb een A4’tje van juni 2018 weer opgediept. Daar had ik destijds mijn kernideeën voor de toekomst van KSV Roeselare op neergepend en daarmee ben ik aan de slag gegaan.”

Wanneer werd je officieel betrokken partij?

“Het eerste formele gesprek dateert van 12 juni, maar toen was ik al drie maanden hard aan het werk. Ik had ook de jaarrekeningen onder ogen gekregen en die deden me wel even slikken. Maar tegelijk sterkte het me in mijn overtuiging om hiermee verder te gaan. Ik heb vanuit het volleyteam Knack Roeselare al heel wat ervaring in de sportwereld, maar de voetballerij is toch van een compleet andere orde. De fond is dezelfde, maar de bedragen zijn hoger en het bereik is veel groter. Héél veel mensen zijn begaan met deze club.”

Hoe hebben jullie de investeerders gevonden?

“Via Wim Hofkens. Hij is een voormalig Nederlands international en bouwde een mooie carrière bij onder andere KV Mechelen en Anderlecht uit. Hij wilde al langer een project rond jeugdwerking op poten zetten en via hem kwamen we in contact met de Antwerpenaar Yolan Fund en Roger Lespoic uit Limburg. Zij hadden enkele investeerders die Lommel SK wilden overnemen, maar toen sprong Manchester City in die dans. Wij hebben hen onze plannen uitgelegd en zo is de bal aan het rollen gegaan. De voorwaarde is wel dat we de kaart van de jeugd trekken. En dat zal zo zijn.”

Ook Sporting Lissabon is een van de nieuwe partners.

“Even voor alle duidelijkheid: dit engagement staat al op papier en is gebeiteld. Toen het nieuws bekend raakte, doken in Portugese media geruchten op dat er niets van aan was, maar Sporting Lissabon stapt wel degelijk mee in het herstel van KSV Roeselare. Vooral op vlak van jeugdwerking zullen zij een belangrijke rol spelen. Dat moet echt opnieuw de hoeksteen van de club worden. De voorbije maanden hebben we, door de vele onduidelijkheden, meer dan honderd jeugdspelers verloren. Bijzonder jammer, aan ons om dit weer om te buigen.”

Hoe groot is de berg die je de komende maanden moet beklimmen?

“Er is nog enorm veel werk. De voorbije week hebben we fors ingezet op duidelijk en correct communiceren, een eerste stap in de goeie richting. En we willen zo snel mogelijk met de schuldeisers aan tafel zitten. Als we met het verleden willen breken, moeten we ook door die appel bijten. Maar dat zal tijd kosten. Wat hier de voorbije jaren fout is gelopen, kunnen we niet in veertien dagen recht trekken. Dat is duidelijk. We willen ook de band met de fans herstellen. Op gezette tijden met de supportersfederatie praten en in alle openheid basisinformatie geven. Dat willen we trouwens met alle geledingen van de club doen: medewerkers, jeugd, vrijwilligers… KSV Roeselare nieuw leven inblazen is bijzonder interessant, maar méér dan een fulltime job. Dit is zonder meer de grootste uitdaging van mijn carrière. KSV Roeselare was vier maanden lang comateus, maar de patiënt is opnieuw levensvatbaar. En we zullen er alles aan doen om van dit verhaal een succes te maken.”

Wat is jullie doel?

“We hebben er drie. Ten eerste moeten we zo snel mogelijk opnieuw naar 1B. Daar horen we thuis. En dat willen we met een financieel gezond beleid doen. De schulden wegwerken en de balansen moeten weer groen kleuren. We moeten ook weer een community rond deze club bouwen. De stad moet zich kunnen vereenzelvigen met KSV Roeselare, het bedrijfsleven moet ons weer sexy vinden… Hier heerste jarenlang een begrafenissfeer, die moet eruit. Dat zal ons ook lukken, maar daarvoor moeten we sámenwerken. We hebben al veel goeie mensen, daar willen we nu een geolied team van maken.”

“De veerkracht is enorm. KSV Roeselare werd tegen het canvas geslagen, maar recht zijn rug”

Moet de Roeselarenaar weer ‘preus’ kunnen zijn op zijn voetbalclub?

“Dat is toch de intentie. De negatieve connotatie rond het Schierveldestadion moet de prullenmand in en we voelen nu al dat de nieuwe wind voor het nodige enthousiasme zorgt. Iedereen die we spreken, mijmert volop over de topjaren in eerste klasse. Toen Standard hier een titel verloor, de businessclub afgeladen vol zat en we Club Brugge in een kolkend stadion versloegen.”

Komen die tijden ooit nog terug?

“Waarom niet? Op langere termijn moet 1A mogelijk zijn. Maar altijd met een realistisch plan voor ogen en stap voor stap. Vergalopperen is niet aan de orde. Weet je wat me is opgevallen? De veerkracht die hier heerst. KSV Roeselare werd tegen het canvas geslagen, maar recht zijn rug.”

Welk bedrag tellen de investeerders eigenlijk neer?

(glimlacht) “Dat blijft binnenskamers. Laat ik het zo zeggen: zeer veel voor de normen van eerste nationale, veel voor 1B en eerder bescheiden op 1A-niveau. Maar als de resultaten volgen, kunnen de huidige bedragen ook opgetrokken worden. Alles is aanwezig om hier een succesverhaal van te maken. Om de breuk met het verleden compleet te maken, willen we ook aan een nieuw logo werken. Een nieuwe start, een nieuwe stijl en met duidelijke gezichten. Daarom zullen de investeerders tijdens de persvoorstelling op 8 september ook aanwezig zijn. Zo tonen we dat het ons menens is om KSVR 2.0 te doen slagen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.