Deze kattenhoofdjes prijken volgend jaar op Ieperse belforttoren

Schepen van musea Dimitry Soenen, Marc Leplae, Stijn Fertin, Chihiro Kondo, Manuel Mourisse en schepen van onroerend erfgoed Philip Bolle. © stad Ieper
Redactie KW

De restauratiewerken aan de Ieperse belforttoren schieten op. Ook de kopjes die de fries sieren, krijgen een opfrisbeurt. Drie exemplaren zijn onherkenbaar beschadigd en krijgen een volledig nieuwe invulling. Kattenstad Ieper laat ze vervangen door beelden van katten en klopt daarvoor aan bij het grote publiek. Zo lanceerde het Yper Museum in juni de ontwerpwedstrijd ‘Belfortkatten’. Uit de vele inzendingen selecteerde een professionele jury drie winnaars. Hier kan je ze alle drie bekijken.

De ontwerpwedstrijd van het Yper Museum zette heel wat creatief talent aan het boetseren, kappen en beitelen. Uiteindelijk werden 32 beeldjes binnengebracht. Een mooi aantal gezien de strenge indieningsvoorwaarden. Enkel 3D-ontwerpen op ware grootte en uitgevoerd volgens vooraf bepaalde technische criteria kwamen in aanmerking. De jury, bestaande uit leden van het restauratieteam Juxta – ÁRTER, Monument Group, het agentschap Onroerend Erfgoed en vertegenwoordigers van de stad Ieper, beoordeelden de ontwerpen op basis van originaliteit, herkenbaarheid en uitvoerbaarheid.

Volgend jaar te bewonderen

“De inzendingen waren van erg hoog niveau. Maar drie kattenhoofdjes staken er toch met kop en schouders bovenuit en werden dan ook unaniem verkozen door de jury. Het restauratieteam gaat nu aan de slag om ze uit te werken in steen. Begin 2022 worden de stellingen ontmanteld en kan iedereen ze bewonderen op onze gerestaureerde belforttoren. Met deze nieuwe sculpturen brengen we een eerbetoon aan alle katten die tijdens de middeleeuwse jaarmarkten van de toren werden gegooid”, legt Philip Bolle, schepen van onroerend erfgoed uit.

De winnaars

Chihiro Kondo uit Kortemark, Marc Leplae uit Dranouter en Manuel Mourisse uit Ieper zijn de drie gelukkigen. Zij winnen elk 500 euro en zien straks hun kat schitteren op de Ieperse Lakenhallen, Unesco werelderfgoed.

Chihiro Kondo ontwerpt een lieflijk kattenhoofdje dat rust op de twee voorpootjes. Het is een slapende, tevreden kat. Dit beeld is gebaseerd op een historisch houtsculptuur van het Toshogu tempelcomplex in Japan. De tempel is, net zoals de Ieperse Lakenhallen, Unesco werelderfgoed.



Het beeld van Marc Leplae lijkt op een fiere huiskat. De jury was gecharmeerd door de elegante trekken en de grote realiteitszin. Op een subtiele, suggestieve manier maakt de kunstenaar duidelijk dat het hier om een kattin gaat en geen kater. Het voetstuk van de pilaar doet denken aan een kroon, een subtiele verwijzing naar de Ieperse traditie van de kattenkoningin.



Manuel Mourisse refereert met zijn ontwerp naar het middeleeuwse kattenwerpen. Hij liet zich inspireren door een verhaal van 1699 uit de Ieperse kronieken. Daarin komt een zwarte kat na haar tuimeling van de belforttoren terecht op een ezel. Ze overleeft als bij wonder haar val en de ezel slaat op hol. Een ware klucht volgt.

Het expressieve beeld toont een jonge, speelse kat met de guitigheid van de Ieperse nar. Het sluit mooi aan bij de bestaande sculpturen op de Lakenhallen, waarbij humor ook een belangrijk element is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier