Dement Oostende ook tegen nieuwe bouwaanvraag Hotel du Louvre

Redactie KW

Actiegroep Dement kan zich niet vinden in de nieuwe bouwaanvraag voor Hotel du Louvre en roept op om bezwaren in te dienen. “We staken de strijd pas indien de bouwdiepte- en hoogte bijgestuurd worden en het evenwicht met de naburige erfgoedpanden behouden blijft”, zo luidt het.

Hotel du Louvre in de Karel Janssenslaan is een symbooldossier voor het erfgoedbeleid in Oostende. Met het stadsbestuur werd een compromis bereikt waarbij de gevel wordt gereconstrueerd en daarachter nieuwe appartementen opgetrokken. Een eerste bouwaanvraag werd begin dit jaar ingetrokken, intussen is een nieuwe aanvraag ingediend door de bouwpromotor. Die kan echter ook niet op de zegen van Dement rekenen.

“De reconstructie van de gevel wordt nu wel meer in detail beschreven. Onze bekommernis dat de nieuwe gevel een flauwe, kunstmatige replica zou worden van de bestaande gevel is hiermee van de baan”, zegt Dement. “Als de stad nauwlettend toekijkt op de uitvoering van de reconstructie zoals in de aanvraag beschreven, leggen we ons neer bij de sloop van de gevel omdat de bouwfysieke toestand door jarenlange verkrotting spijtig genoeg geen restauratie meer toelaat.”

“Maar het appartementsgebouw dat achter de nieuwe gevel zal worden opgetrokken, dreigt met een bouwdiepte van 18 m en hoogte van 17,72 m de aanpalende erfgoedpanden te verdrukken. Dit mastodont brengt de leefbaarheid van de aanpalende erfgoedpanden, die prachtig gerenoveerd werden, in het gedrang. Wegens de overmatige bouwdiepte en – hoogte en de bouw van een zichtbaar dakappartement dat de homogeniteit van het straatbeeld aantast, zal Dement Oostende opnieuw bezwaar tegen de sloopaanvraag indienen. Wij zullen de symboolstrijd pas staken als er een nieuwbouw wordt opgericht met respect, niet alleen voor het bestaande erfgoedpand, maar ook voor de omliggende erfgoedpanden.”

Dement roept de Oostendenaars op om een bezwaar in te dienen. Het openbaar onderzoek loopt tot 28 november.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.