Deerlijk: “Ik breek graag een lans voor de jeugdbeweging”
“Je zou voor minder hopen dat Yves Verschuere het in Deerlijk haalt in de Krakverkiezing. Wij mogen mee op de foto en hij beloofde een receptie”, vertellen buren, familie en velen uit de verenigingen waarvoor Yves Verschuere zich inzet. “Rekening houdend met de andere kandidaten, had ik deze overwinning echt niet verwacht”, klinkt het bij de Deerlijkenaar.
Yves Verschuere is een verwoed organisator, met een inzet die tot de verbeelding spreekt. Hij is wijkschepen op de Molenhoek, uit zijn kinder- en jeugdjaren vertrouwd met Sint-Lodewijk en de Statiewijk, trekker bij de Chiro en de KSA en het culinaire heeft voor hem geen geheimen meer. Uit zijn jonge jaren heeft hij veel herinneringen aan zijn grootmoeders. “Ik groeide op bij Rachel Tack en Cyrilla Vanryckeghem had op de Statiewijk een snoepwinkel. Ik heb daar dikwijls wat snoep doen verdwijnen”, lacht hij.
Na zijn kleuterjaren in de school van de Statie volgden zes jaar lager onderwijs in Sint-Lodewijk, drie jaar in het Sint-Jozefsinstituut in Kortrijk en het VTI. “Ik werd in het leger reserve-onderofficier en werkte daarna vier jaar bij Vandewiele. Ik moest veel naar het buitenland. Bij Forbo ben ik bijna een kwarteeuw in dienst. Eerst vijf jaar als technicus en nu al negentien jaar als sales manager voor het Nederlandstalige deel van ons land. Mijn werk kan ik grotendeels zelf regelen en af en toe werk ik een dag van thuis uit.”
Rosbiefclub
Onze Deerlijkse Krak was nooit lid van een jeugdbeweging. “Ik engageerde mij wel in de speelpleinwerking, leerde er Kathleen kennen en samen werden we lid van de ouderraad van Chiro Joeki. Toen Jorn lid werd van de KSA was vader er graag bij om ook daar een handje toe te steken bij het organiseren van festiviteiten. In de school van de zonen was er dan weer werk in het oudercomité.”
De kookkunsten van Yves zijn ook bekend. “Thuis gaan mijn voorkeuren uit naar een stoofpotje en naar de Italiaanse keuken. Ik werd lid van de kookclub Circle Culinair Sellewie waar er zes keer per jaar gekookt wordt en van de Rosbiefclub, die vier keer per jaar samenkomt voor tomatensoep met balletjes en rosbief met kroketten”, vertelt Yves.
In de buurt van de Meynaertkouter is Yves medeorganisator van het straatfeest – altijd op de eerste zaterdag na 15 augustus – waarvan de teller al op meer dan twintig staat. “We vormen een hechte groep en zijn present voor feestelijkheden op de Molenhoek. Ik denk aan de stoeten, de verkiezingen en Ter Meulen Noene. Tijdens de overgang van oud naar nieuw is het om middernacht verzamelen geblazen om bij een houtvuurtje het glas te heffen; een uurtje om in de buurt als eersten elkaar het beste te wensen.”
Vragenrondje p>
Aan welke jeugdbeweging heb je je hart verloren?
“Aan Chiro Joeki! De uitbouw van het heem in de Cardijnlaan zal me altijd bijblijven. Na het afscheid van Kathleen als leidster werden we lid van de ouderraad en daar zetelen we nu al dertig jaar in. De bouw van het heem behartigde ik vooral samen met onder meer Lucien Vandenbroucke en Gery Decavel. Nu ben ik voorzitter van de raad van beheer van het Chiroheem.”
En toch was je zelf nooit lid van een jeugdbeweging?
“Dat klopt. Ik heb in Sellewie gevoetbald tot mijn zestiende en ben pas via Kathleen bij de Chiro beland. Nochtans breek ik graag een lans voor de jeugdbeweging. Men leert er sociaal zijn en het belangrijkste is dat men zich gratis inzet voor anderen. Ik zie in de meeste jeugdbewegingen dat men er vriendengroepen aan overhoudt en er blijft ‘hangen’ in een groep van oud-leiding. De oud-leiding van de KSA heeft een eigen werking en in Sellewie zijn er verschillende groepen oud-leiding.”
Een andere passie van jou is koken. Waar haal jij inspiratie voor gerechten?
“Uit het alom bekende kookboek van de KVLV. Ook de boeken van Jeroen Meus zijn nooit veraf als ik kook. De boeken liggen open in de keuken. Op kamp is er natuurlijk geen kookboek nodig. We maken er bijvoorbeeld zelf kroketten. We hebben ze ooit één keer aangekocht, maar dat is intussen alweer verleden tijd. Een hele avond zetten we ons met de kookploeg aan het werk en nadien kan er gesmuld worden van die 1.000 à 1.100 kroketten. Kathleen en ik gaan ook een paar keer per jaar koken in het Chirohuis in Brugge. In de kookclub is er dan weer een lesgever en af en toe nodigen we een gastkok uit. Op het einde van de lessenreeks worden onze partners telkens getrakteerd op een feestmenu.”
Bio p>
Privé
Yves Verschuere (49) is getrouwd met Kathleen Deleersnyder en woont in de Meynaertkouter op de Molenhoek. Hij is vader van twee zonen: Jorn (23) en Jari (19).
Opleiding en loopbaan
Werkt al 24 jaar bij Forbo Siegling Belux, een Duits bedrijf waar hij sales manager is. De zetel voor Vlaanderen is in Zaventem gevestigd.
Vrije tijd
Bij de Chiro is Yves al voor de tiende keer kampkok. Hij zet zich ook in voor de KSA en het straatfeest van de Meynaertkouter.
(Marc Vergote)
Alle Kraks van 2016
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier